Новите санкции на САЩ срещу Русия - със сериозна защита на американско-руски проекти


Новите санкции на САЩ срещу Русия - със сериозна защита на американско-руски проекти
Снимка: iStock/Guliver

2793

Напълно очаквано Камарата на представителите в Конгреса гласува „за” новия пакет от мерки, предвиждащ нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Пакетът мина с 419 гласа „за” и само 3 „против”, като и тримата бяха републиканци, като сега ще бъде върнат в Сената за уточняване на технически детайли и след това американският президент Доналд Тръмп трябва да го одобри. Именно това предизвиква сериозни спекулации – дали Тръмп ще наложи вето, след като законопроектът го ограничава и съгласно текстовете Конгреса може да налага вето на самостоятелни инициативи на Белия дом за облекчаване на санкциите срещу Русия, Иран и КНДР.

Крайно интересен момент по отношение на санкциите срещу проекти, предвиждащи „износ на енерегийни ресурси и енергетика с участието на Русия”, е положението, при което във въпросните проекти има американско участие. Съгласно новия закон, енергиен проект извън американска територия с участието на американски и руски компании попада под ударите на новия закон само ако руското участие е над 33% и говорим за участие на руска компания, която не е в черния списък на САЩ.

Освен това съгласно новите мерки се съкращава максималния срок на пазарно финансиране на руските банки, които се намират в черния списък на САЩ още от времето на Обама, на 14 дни, а на санкционираните компании от нефтогазовия сектор - на 30 дни. Документът също така предвижда, че президентът на САЩ ще може да налага санкции на лица, които имат намерение да вложат в строителството на руски експортни тръбопроводи повече от пет милиона долара за година или един милион долара наведнъж. Под удар попадат също така лицата, които предоставят на проекта услуги, технологии или оказват информационна поддръжка.

Срещу Иран има санкции заради иранската ракетна програма, а срещу Северна Корея се включват санкции заради използване на робски труд за развитие на ядрената и ракетната програма на КНДР, както и срещу севернокорейския износ.

Точно санкциите срещу руските енергийни проекти, които влияят на цели 8 енергийни проекта, сред които и такива от потенциална полза за България, в които участие имат както европейски, така и руски компании, принудиха Европейската комисия да предвиди спешно обсъждане на случилото се още днес (26 юли). Още след като Сенатът одобри първия пакет от мерки, Германия и Австрия излязоха с обща декларация срещу действията на САЩ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички