Ню Йорк с искове за милиарди срещу петролни компании


Ню Йорк с искове за милиарди срещу петролни компании
Снимка: iStock/Guliver

2979

Властите на Ню Йорк са подали иск срещу пет крупни нефтени корпорации: BP (British Petroleum), Chevron, ExxonMobil, ConocoPhillips и Royal Dutch Shell. В този иск се настоява тези компании да изплатят милиарди долари компенсации за нанесени вреди на околната среда, се казва в изявление на кмета на Ню Йорк Бил де Блазио, публикувано на официалния му сайт.

В съобщението се казва, че нюйоркските власти смятат да се борят в съда за възстановяване от страна на тези пет компании на милиарди долари, които Ню Йорк ще трябва да даде за защита на своите граждани от последствията от климатичните промени. Обяснява се, че става дума за разходи, които мегаполисът вече е направил заради влошената екологична обстановка, но също и за такива, които ще се правят в бъдеще, пише БГНЕС.

Нюйоркските власти казват, че се нуждаят от финанси за осъществяване на програма за подготовка на града за справяне с последиците от глобалното затопляне. Те предвиждат в частност укрепване на бреговата линия срещу бури и във връзка с повишаване на нивото на Световния океан, обновяване на инфраструктурата, свързана с водоснабдяването и канализацията. Средства са нужни и за кампания за подготовка на гражданите към промените в климата, се казва в изявлението и се подчертава, че градът вече е похарчил за това най-малко 20 млрд. долара.

В документа се посочва, че "неотдавна публикувани документи показват, че в отраслите, работещи в областта на добива на изкопаеми горива, още през 80-те години на XX век е било добре известно какъв ефект има изгарянето им и какво е очакваното въздействие от това върху климата".

Бил де Блазио обяви и намерението си да прекрати практиката парите на пенсионните фондове в Ню Йорк – около 189 млрд. долара, да бъдат влагани в ценни книжа на компании, специализирани в нефтодобив. Очаква се това да се осъществи през следващите пет години.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички