Обама забрани перманентно добива на нефт и газ в голяма част от американските води


Обама забрани перманентно добива на нефт и газ в голяма част от американските води
Снимка: Getty Images/Guliver

1906

Все още настоящият президент на САЩ Барак Обама наложи перманентна забрана за добив на нефт и газ в голяма част от американските арктически води. Това съобщи BBC.

Обама определи и зони във водите на Арктика и Атлантическия океан, които в бъдеще няма да бъдат отдавани на лизинг и това ще важи за неопределено време.

Забраната се приема като опит да се защити регионът, преди Обама да напусне поста през януари. Вероятно поддръжниците на новоизбрания президент Доналд Тръмп трудно ще могат да отменят решението му.

Канада също се ангажира с подобна мярка в собствените си арктическите води и я обяви по време на съвместно изявление с Вашингтон. Канада ще преразглежда това решение на всеки пет години, но Белият дом настоява забраната на Обама да е постоянна.

От Белия дом заявиха, че решението е взето в името на "силни, устойчиви и жизнеспособни икономика и екосистеми в Арктика". Администрацията на Обама посочи като причини за забраната местните културни потребности, опасенията за дивата природа, както и "уязвимостта" на региона от нефтени разливи.

Решението се основава на закон от 1953 г., който позволява на президента да забрани лизинга за ресурси в морски води за неопределено време.

По време на предизборната си кампания обаче Доналд Тръмп даде заявка, че ще се възползва от съществуващите американски петролни резерви, с което предизвика безпокойството на екологични групи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички