Обмислят ежемесечно отчитане на парното


Обмислят ежемесечно отчитане на парното
Снимка:

487

България поема към ежемесечно отчитане при топлофикациите. Ще има опция за "по желание", но крайна цел занапред е налагането на този вариант.

Кръгла маса "Топлофикацията в България: в търсене на успешните модели за устойчиво развитие" се провежда днес в столицата.

Възможно е скоро да се въведе ежемесечно отчитане в София, и в момента се практикува в доста сгради, каза изпълнителният директор на столичната топлофикация Стоян Цветанов пред журналисти, цитиран от Фокус.

Цветанов каза, че не може да коментира възможностите на дружеството само да поема тези разходи както е в Плевен, преди ежемесечното отчитане да стане законодателен факт.

В момента в столицата гражданите поемат сами разхода за това отчитане, цените са различни за отделните фирми.

Ние като дружество също предлагаме този тип услуги. Надявам се, че в рамките на една-две седмици ще можем да предложим достатъчно добри цени на тези уреди. Те ще бъдат приблизително на цената на обикновените уреди, което ще даде възможност хората, които желаят, всеки месец да отчитат и да получават реалната сметка, без да чакат изравнителната, каза Цветанов.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев подкрепи предложението.


Тези, които предпочитат един път годишно, каквато е практиката в повечето европейски страни, нека да го правят един път годишно, каза той.

Беше проучен опитът на различните топлофикационни дружества и опитът на топлофикацията в Плевен; за сега се счита за положителен и аз го считам за положителен. Това ще доведе до повече разходи, но в общия случай това е по-добрият подход, посочи Семерджиев.

Създава се доверие на самите клиенти към топлоснабдителната услуга, тъй като пряко и веднага ще се отразяват промените в количеството топлинна енергия, която ползва един потребител върху неговата сметка.

Сега това се отлага с една година и се създава впечатление, че има нещо несправедливо, че се чака в рамките на годината един път изравняването, каза Семерджиев.

Потребителите би трябвало да избират начина на отчитане, каза още Семерджиев.

Всеки потребител ще си плаща разходите, ако иска да плаща всеки месец. Надявам се, че разходите съществено ще спаднат от пропорционалното отчитане, тъй като тази услуга ще бъде на пазарен принцип, посочи още Ангел Семерджиев.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов изтъкна, че има потребители в Пловдив, Варна, дори в София, които ползват уреди, позволяващи ежемесечно отчитане на топлоенергията, но не навсякъде е така.

Има изравнителни сметки веднъж годишно, които изненадват доста от потребителите и накърняват доверието в отчитането и в плащането, заяви той.

Очаква се до две седмици промените в Закона за енергетиката да бъдат разгледани на второ четене от икономическата комисия в парламента.

Ако в окончателния вариант залегне ежемесечното отчитане на топлоенергията, има две възможности – или това да се плаща от самото топлофикационно дружество, или от потребителя.

Ще има опция за „по желание”, но ще вървим на вариант ежемесечно отчитане. Етажната собственост сама трябва да реши този проблем. Законът за етажната собственост трябва да е синхронизиран със Закона за енергетиката, каза заместник-министърът.

Според него цената за потребителите като цяло ще падне, защото повишаването на доверието ще намали отказа от топлофикация.

Валентин Николов заяви още, че споделя идеята за забрана на отказа от топлофикация.

Когато си купите апартамент с централно топлоснабдяване, не трябва да използвате примерно въглища, където всички дишаме този прах, или електрическа енергия, каза той. Забраната за отказ от парно обаче не била обсъждана, тъй като и в момента в закона я има.

Заместник-министърът каза, че паричният поток към топлофикациите е доста зле. Той каза, че Топлофикация София в момента има добри програми, а турбината, която ще повиши енергийната ефективност на дружеството ще бъде готова до края на 2013 година.

Ще очаквам съвсем скоро това да се отрази и на сметките, и на топлоснабдяването на потребителите, каза той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички