Обновяват с европари 180 сгради в страната


Обновяват с европари 180 сгради в страната
Снимка:

555

180 сгради в цялата страна се очаква да бъдат обновени в рамките на проекта "Енергийно обновяване на българските домове", финансиран със средства по ОП "Регионално развитие".

Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БГНЕС.

Целта на проекта е общо 6100 български жилища да бъдат обновени и така на практика от европейското финансиране да могат да се възползват около 13 500 души в цялата страна. Идеята е да се постигне намаляване на топлинните загуби и финансови икономии до 50%.

 

Ще се дават пари за подобряване само на многофамилни сгради, които са проектирани пред 26 април 1999 година, които са на поне 3 етажа и се намират в някои от 36 големи български града, включени в рамките на проекта.

Реално ще се плаща за поставяне на дограма, като ще се подменят прозорците, както в домовете, така и в общите части и ще се сменят общите входни врати.

Средства ще се дават и за поставяне на външна изолация на стените, покривите и подовете, ремонт, модернизация или подмяна на котли, термопомпи и локални отоплителни системи, поставянето на слънчеви панели.

Предварителните изчисления сочат, че средно за едно жилище от 70-80 кв.м ще е необходима инвестиция от около 10 000 лева.

На практика с европейските пари ще може да се платят 50% от строителните работи, а останалите средства ще трябва да дойдат от джобовете на собствениците.

Една от възможностите собствениците да осигуряват собствения принос е чрез Фонд за жилищно обновяване. Управляващият орган на оперативната програма чрез обществена поръчка е избрал именно Корпоративна търговска банка да оперира с 13 милиона лева от Оперативна програма "Регионално развитие" и чрез тях да предоставя нисколихвени кредити до 10 години или банкови гаранции пред друга банка.

В процедурата за избор на банкова институция е участвала само още една българска банка - Първа инвестиционна банка, но Корпоративна търговска банка е избрана заради по-добра оферта. Таванът на лихвите по кредитите, давани от КТБ е основният лихвен процент + 6,5%. (Основен лихвен процент в сила от 01.04.2012 е 0.15% - бел.ред.).

Направено е изчисление, че ако едно семейство иска да изтегли кредит за 8 години от 2500 лева от КТБ за целите на подобряване на енергийната ефективност, месечната му вноска ще бъде 34 лева. Реално на края на осмата година това семейство ще е платило на банката точно 3264 лева.

На 1 юли започва подаването на формуляри на сдруженията на собствениците, които искат да участват. Общините пък имат право да освобождават за период от 3 до 10 години от данъци собствениците на жилища в обновените сгради.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички