Очаква се намаление на цените на природния газ на едро


Очаква се намаление на цените на природния газ на едро
Снимка:

448

Очаква се намаление на цените на природния газ на едро от доставчиците, което косвено би се отразило върху крайната цена, тъй като крайната цена се формира от конвенционалната цена на електроенергията плюс добавките. Това каза пред журналисти Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след редовно открито заседание, предаде  Агенция "Фокус".

Ако имаме възможност да намалим конвенционалната цена, единственият фактор остават добавките, каза Семерджиев. От трите добавки - за зелена енергия, за подпомагане на когенерациите и за невъзстановяеми разходи - добавката за т.нар. кафява енергия или за когенерация би се намалила заради по-ниската цена на газа. Това също е фактор, който се очаква да намали крайната цена, каза той.

Семерджиев посочи, че министър Делян Добрев го е уверил, че желанието на правителството е да оптимизира разходите в държавните дружества в сектора. Това също е фактор, който може да доведе до намаляване на цената на конвенционалната електроенергия на едро. Желанието и стремежът към намаляване на приходите на държавните компании в полза на крайните потребители е нещо, което като фактор би довело до облекчаване на крайната цена за потребителите, добави Ангел Семерджиев.

Цената на електроенергия в България за регулирания сектор е най-ниската в ЕС. Това е фактор, който влияе положително върху инвестиционния климат в България. Няма индустрия, която да не се интересува от това какви са й разходите за електроенергия, посочи той.

Всички разходи, които са били предизвикани от вече присъединените конвенционални централи, са били отчетени. Единствените, които не са били пожелавани, са невъзобновяемите източници, които решиха да се присъединяват юли месец миналата година и не са били предвидени като производители. Заради тях се спират базови мощности. Критерият за проблем в една система, е спирането на базови мощности. Щом се налага да се спират базови мощности, това означава много допълнителни разходи. Единствената нова мощност, която се е присъединила в началото на миналата година, е „Марица Изток – 1”, която има дългосрочен договор с НЕК и работи по силата на този договор. Друга нова присъединена конвенционална мощност няма. Няма какво да отчитаме и няма нова цена за достъп, добави Семерджиев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички