Очертава ли се нова каша със зелената енергия?


Очертава ли се нова каша със зелената енергия?

9306

Неяснотата около възстановяването на разходите за производство на т.нар. „зелен ток” т.е. този, който се произвежда от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) продължава да е твърде голяма. Това предупреждение беше отправено от ЕВН (EVN) – австрийската компания, която и в момента води дело срещу България, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) не е възстановила 120 млн. лева разходи за производство на ток от ВЕИ, които са платени от крайните абонати.

Новият модел за цената на тока на доставчика от последна инстанция, т.е. ЕРП-тата, предвижда електроразпределителните дружества да купуват, както досега, енергията от всички зелени електроцентрали (фотоволтаици, вятърни паркове и биомаса), които са присъединени към мрежата им. Разликата е, че разходите по това перо ще се фактурират при НЕК. Причината – в цената на НЕК за тока влизат добавките за зелена и кафява енергия, както и невъзстановяемите разходи по дългосрочните договори. С тези пари ЕРП-атата плащат на НЕК купената от нея енергия и НЕК вече трябва да възстанови обратно на снабдителите разходите за зелената енергия.

ЕВН обаче възропта срещу този метод, тъй като, според компанията, той не е съвместим със законодателството на България. Получава се така, че ЕРП-тата хем трябва да купуват цялата енергия от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство, хем ДКЕВР ще утвърждава кое ЕРП какво количество зелена и кафява енергия купува, както и разходите за това количество. Така хем разходите за зелена енергия се префактурират на НЕК, хем НЕК ще смята какви са приходите и разходите за изкупуване от ЕРП-тата и ще казва с колко трябва да се компенсира дружеството. В случая има две крайно различни цифри, казва ЕВН.

Съгласно новата методика досегашните три добавки (за ВЕИ, за когенерация и за покриване на т.нар. невъзстановяеми разходи по дългосрочните договори) ще се обединят в една, наречена „цена за задължения към обществото”. НЕК е задължена да изкупува електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, както пряко – от тези, присъединени към мрежата високо напрежение, така и непряко – след първоначалното й изкупуване от страна на крайните доставчици (за ВЕИ до 5 MW, присъединени към мрежата средно напрежение). Крайните снабдители ще издават фактури към НЕК по същите цени, на които са изкупили енергията от ВЕИ и от високоефективно комбинирано производство, в съответствие с чл. 94 от Закона за енергетиката, променен през този месец, пише специализираното енергийно издание publics.bg По този начин, ако има дефицит в зелената добавка, той няма да остане при крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, а ще се генерира в обществения доставчик НЕК.

След това НЕК ще продава изкупения ток обратно както на крайните снабдители (ЕРП–тата), така и на регулирания пазар. В цената на този продаден ток не би трябвало да има включени каквито и да е добавки за енергия за крайния потребител, а единна цена за енергия. Така допълнителните разходи за изкупуване на зелена и кафява енергия няма да са явни и се връщаме към модела на „единствен купувач”, чието премахване беше основна цел на втория и третия либерализационен пакет на ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • GBP
  1
  2.30872
 • RUB
  Шведска крона
  SEK
 • JPY
  100
  1.42273
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  278.84
  272.34
 • Litecoin
  1
  124.01
  121.13
 • Ethereum
  1
  3849.65
  3761.45
 • Bitcoin
  1
  47424.38
  46329.33
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички