Очертава ли се нова каша със зелената енергия?


Очертава ли се нова каша със зелената енергия?
Снимка:

9607

Неяснотата около възстановяването на разходите за производство на т.нар. „зелен ток” т.е. този, който се произвежда от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) продължава да е твърде голяма. Това предупреждение беше отправено от ЕВН (EVN) – австрийската компания, която и в момента води дело срещу България, тъй като Националната електрическа компания (НЕК) не е възстановила 120 млн. лева разходи за производство на ток от ВЕИ, които са платени от крайните абонати.

Новият модел за цената на тока на доставчика от последна инстанция, т.е. ЕРП-тата, предвижда електроразпределителните дружества да купуват, както досега, енергията от всички зелени електроцентрали (фотоволтаици, вятърни паркове и биомаса), които са присъединени към мрежата им. Разликата е, че разходите по това перо ще се фактурират при НЕК. Причината – в цената на НЕК за тока влизат добавките за зелена и кафява енергия, както и невъзстановяемите разходи по дългосрочните договори. С тези пари ЕРП-атата плащат на НЕК купената от нея енергия и НЕК вече трябва да възстанови обратно на снабдителите разходите за зелената енергия.

ЕВН обаче възропта срещу този метод, тъй като, според компанията, той не е съвместим със законодателството на България. Получава се така, че ЕРП-тата хем трябва да купуват цялата енергия от ВЕИ и високоефективно комбинирано производство, хем ДКЕВР ще утвърждава кое ЕРП какво количество зелена и кафява енергия купува, както и разходите за това количество. Така хем разходите за зелена енергия се префактурират на НЕК, хем НЕК ще смята какви са приходите и разходите за изкупуване от ЕРП-тата и ще казва с колко трябва да се компенсира дружеството. В случая има две крайно различни цифри, казва ЕВН.

Съгласно новата методика досегашните три добавки (за ВЕИ, за когенерация и за покриване на т.нар. невъзстановяеми разходи по дългосрочните договори) ще се обединят в една, наречена „цена за задължения към обществото”. НЕК е задължена да изкупува електрическата енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници, както пряко – от тези, присъединени към мрежата високо напрежение, така и непряко – след първоначалното й изкупуване от страна на крайните доставчици (за ВЕИ до 5 MW, присъединени към мрежата средно напрежение). Крайните снабдители ще издават фактури към НЕК по същите цени, на които са изкупили енергията от ВЕИ и от високоефективно комбинирано производство, в съответствие с чл. 94 от Закона за енергетиката, променен през този месец, пише специализираното енергийно издание publics.bg По този начин, ако има дефицит в зелената добавка, той няма да остане при крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, а ще се генерира в обществения доставчик НЕК.

След това НЕК ще продава изкупения ток обратно както на крайните снабдители (ЕРП–тата), така и на регулирания пазар. В цената на този продаден ток не би трябвало да има включени каквито и да е добавки за енергия за крайния потребител, а единна цена за енергия. Така допълнителните разходи за изкупуване на зелена и кафява енергия няма да са явни и се връщаме към модела на „единствен купувач”, чието премахване беше основна цел на втория и третия либерализационен пакет на ЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички