ОПЕК не предвижда среща с Русия


ОПЕК не предвижда среща с Русия
Снимка:

2105

Делегати на ОПЕК казаха, че няма планове да се водят преговори за понижение на производството на петрол. Това се случи, след като руският енергиен министър Александър Новак каза, че Русия е готова да се срещне с организацията през следващия месец, за да бъде координирана политика на производството, пише Bloomberg.

След като коментарите на Новак бяха публикувани в медиите, петролът поскъпна със 7,8% до $34,82 за барел в Ню Йорк, достигайки най-високото си ниво от 6 януари.

„Възможно е Русия да опипва почвата, за да разбере как биха реагирали членовете на ОПЕК на идеята за намаляване на производството“, каза Джейсън Бардов, директор на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет.

До момента Русия, която разчита на петрола за около 40% от приходите в бюджета на страната, неколкократно заявяваше, че иска производството на петрол да остане стабилно въпреки понижаването на цената на суровината. Финансовото министерство прогнозира, че бюджетния дефицит през 2016 може да се увеличи прямо 2015, когато достигна 5-годишен връх.

Дори да се стигне до преговори между Русия и ОПЕК за ограничаване на производството през февруари, те ще са трудни, защото най-големият производител в ОПЕК Саудитска Арабия иска да запази пазарния си дял, докато през зимните месеци Русия не може да понижава производството. Двете страни освен това се различават и в политическите си позиции спрямо Сирия, като Русия подкрепя президента Башар Асад, докато Саудитска Арабия иска оттеглянето му.

Следващата насрочена среща на ОПЕК е през юни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички