ОПЕК ще стои встрани от политически игри


ОПЕК ще стои встрани от политически игри
Снимка:

491

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да защитава интересите на своите членове, а не да участва в политически игри, каза в Техеран нейният председател и иракски министър на петрола Абдул Карим Луайби, цитиран от ИТАР-ТАСС и Асошиейтед прес.

"Враговете на Иран обявяват под различна форма различни видове санкции в отношенията с Ислямската република. Ирак ще се опита да предпази ОПЕК от участие в политически дрязги", каза Луайби на среща с първия вицепрезидент на Иран Мохамад Реза Рахими.

Миналата седмица Луайби изтъкна, че ще посети Техеран, за да го предупреди да не затваря стратегическия за петролните доставки Ормузки проток, посочва БТА.

Не стана обаче ясно дали на днешната среща е бил повдигнат въпросът за създалото се напоследък международно напрежение във връзка със заплахите на Иран да затвори протока.

Изказването на Луайби явно е опит да не се допусне ОПЕК да бъде замесена в политическите разправии между Иран и Запада, но също така отразява сложното положение, в което се намира Багдад.

Ирак изнася по-голямата част от своя петрол през Ормузкия проток и всеки опит за затваряне на този морски път би нанесъл тежък удар на неговата икономика. В същото време той, изглежда, няма желание да бъде твърде суров към своя съсед отчасти поради инвестициите, които идват от Иран, и идеологическата му тежест като най-силния шиитски режим в региона.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички