ОПЕК вижда стабилизиране на петролния пазар


ОПЕК вижда стабилизиране на петролния пазар
Снимка: Getty Images / Guliver

3544

Страните от ОПЕК са изключително доволни от връщането на баланса на петролния пазар. Това заяви новият енергиен министър Калед Ал-Фалих, цитиран от AFP, по време на среща на организацията във Виена.

„Всички са много доволни от пазара. Балансът на него се връща докато си говорим. Търсенето е изключително добро и стабилно. Доставките от страни извън ОПЕК намалява. Цените скоро ще отговорят на балансирането на пазара”, допълни Ал-Фалих.

Ръст на цената на суровия петрол на международните пазари през втората половина на годината прогнозира и министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухейл Ал-Мазруи, цитиран от Reuters. Същевременно Иран даде сигнал, че би участвал в общ план за стабилизиране на пазара.

Стойността на суровината през последната година претърпя сериозен срив до под 30 долара на барел, като това са най-ниските ѝ стойности от 2003 г. насам. Това предизвика огромен шок за икономиките на богатите на петролни залежи страни, както и изобщо в глобалната финансова система. Различни фактори доведоха до увеличение до около 50 долара на барел в момента.

Страните-износителки в ОПЕК, заедно с Русия, в началото на годината излязоха с план за замразяване на производството на суровината на януарските му нива, която мярка да намали нарастващото предлагане и да стабилизира цените.

Планът обаче до момента не среща одобрението на Иран. Ислямската република тепърва възстановява производството си след отпадането на международните икономически санкции, в замяна на което тя ограничи ядрената си програма. Техеран иска да възстанови дяла си от 14,5% от общото производство на ОПЕК преди санкциите, заяви министърът на петрола Биджан Намдар Зангане.

Зангане също потвърди, че страната е готова да сътрудничи на ОПЕК в мерките стабилизиране на цената, ако обаче плана е общ и зачита и нейните интереси за увеличаване на добива.

Техеран от началото на годината е в сериозен конфликт със Саудитска Арабия, след като сунитското кралство екзекутира значим шиитски духовник. Последвалото напрежение доведе до прекъсването на дипломатическите връзки между двете страни. Други петролни монархии от Персийския залив също последваха примера на Рияд и преустановиха контакти с шиитската ислямска република.

Същевременно Русия очаква общото мнение на ОПЕК, за да продължат обсъжданията на замразяването на петролното производство, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, цитиран от ТАСС.

Миналият месец Саудитска Арабия анонсира икономически план до 2030 г. на стойност трилиони долари, чрез който да се намали значението на петрола за икономиката на страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички