Орешарски и шефът на "Газпром" ще обсъждат довършването на "Южен поток"


Орешарски и шефът на "Газпром" ще обсъждат довършването на "Южен поток"
Снимка:

10125

Шефът на руската компания „Газпром” Алексей Милер, пристига днес в София на еднодневно посещение, за да договори довършването на газопровода „Южен поток” с премиера Пламен Орешарски, съобщава БНР.

Според информация от Министерството на икономиката и енергетиката, на срещата се очаква да бъдат решени окончателно основни въпроси около проекта.

По план строителството на тръбата на българска територия трябваше да започне в края на лятото, а първите количества газ да постъпят у нас в края на 2015 година. Този срок обаче се отлага, защото проектът още не е получил няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), нито строително разрешително.

Проектната компания за изграждане на „Южен поток” в България е 50% собственост на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Очаква се цената на тръбата на българска територия да бъде около 3 млрд. евро, като според договора България няма да инвестира нищо, но и няма да взема транзитни такси в продължение на 15 години.

Визитата на Алексей Милер в София беше предшествана от работна среща между БЕХ и „Газпром", които притежават по 50% от проектната компания „Южен поток България".

По време на нея бяха договорени някои важни неща за работата по проекта до края на годината, включително е одобрен бюджетът на акционерното дружество за 2013 година

Паралелно с това още на 1 юли започнаха и обществените обсъждания на Оценката за въздействие върху околната среда. Това трябва да стане във всичките 39 общини, през които ще минава тръбата.

Според кабинета „Орешарски” проектът закъснява само с месец, но се прави всичко възможно той да се осъществи, защото е обявен за стратегически за страната.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички