Орешарски: От Южен поток няма какво да губи, печелим от такси


Орешарски: От Южен поток няма какво да губи, печелим от такси
Снимка:

10398

От Южен поток няма какво да се загуби и може да се спечели от такси, заяви пред журналисти в Садово министър-председателят Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената информационна служба. 

„Само да се отказваме и да разваляме не е верният тон. Не ми се струва разумно да се отказваме от всичко. От какво ли не се отказахме през последните 20 години. И от индустрия се отказахме. Накрая от какво ще изкарваме доходи", попита Пламен Орешарски. 

Той коментира и спекулациите, че сегашното намаление на тока ще доведе до неговото увеличение през следващата година. 

Очевидно сме наплашени от последните десетина години, където движението винаги е било еднопосочно нагоре по много причини и трудно хващаме вяра, че може за определен период от време да се задържи при едно по-добро управление в енергетиката", каза премиерът. Той напомни, че темата е в компетенциите на ДКЕВР. 

„Това, което може да прави правителството, е да създава регулаторната рамка и предпоставките за въздържане от увеличение", обясни премиерът и изтъкна, че въпросът зависи от много фактори като например цените на петрола.

"Минималната работна заплата е доход, но и конкурентоспособност. Затова имат значение мненията и на синдикатите, и на работодателите", каза още той. 

По думите му тази тема трябва да бъде разгледана и решена в Тристранния съвет. „Това е дискусия между синдикати и работодатели. Винаги съм подчертавал, че съм много внимателен от тази гледна точка", посочи Орешарски. 

"Повече прагматизиране на обучението, така че нашите деца да бъдат по-подготвени за тяхната професионална реализация", каза Орешарски.

Премиерът изтъкна, че от разговорите с работодателските организации става ясно, че децата не са достатъчно добре подготвени професионално. „В рамките на мандата ще обърнем внимание на професионалната подготовка, без да изпускаме всички други въпроси", добави министър-председателят. По отношение на висшето образование той заяви, че трябва да се работи за по-тясна връзка между висшето образование и практиката. „Освен това мисля, че има смисъл да се концентрират ВУЗ-овете. Сега сме доста напред по брой ВУЗ-ове на глава от населението", отбеляза Орешарски. Той изтъкна още, че има много проблеми в образованието. „Ще се опитаме стъпка по стъпка да ги решаваме", каза още премиерът.

Министър-председателят присъства на откриването на училището „Гео Милев" в Садово, в което ще се обучават над 200 деца. 

„Изкуших се да участвам в церемонията в град Садово, тъй като в миналия ми мандат като финансов министър съм финансирал това училище", каза премиерът. Според министър-председателя в трудни времена като днешните е необходима образователна система, която да подпомага всички - учители, родители и ученици. 

„Това е нашата цел. Бихме искали да направим преподавателската професия по-привлекателна за младите хора, да подобрим условията на работа, да дадем повече възможности за кариерно развитие. Въпреки късите срокове, сме на път да извоюваме и европейски средства специално за развитието на образованието за следващите седем години", каза премиерът Орешарски. 

Той напомни и усилията на кабинета да подкрепи родителите за началото на учебната година. 

„Знам колко е важно за всеки от тях да може да изпрати спокойно своите деца на училище. Радостен съм заради скромния принос, който осигурихме за посрещането на този ден", добави министър-председателят. 

Той увери, че и занапред правителството ще гледа на образованието като на първостепенна задача.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички