Още два месеца НЕК ще купува енергия от студен резерв


Още два месеца НЕК ще купува енергия от студен резерв
Снимка:

590

За срок от два месеца трябва да продължи досегашната практика НЕК да купува електроенергия от активиран студен резерв, съобщиха от ДКЕВР, цитирани от БГНЕС.

Държавната комисия е приела вчера становище, с което разрешава на НЕК да продължи да изкупува енергия по досегашните правила, като сделките ще се извършват по регулираната цена на "ТЕЦ Марица изток II" ЕАД.

Според разпоредбите на приетите през миналия месец от ДКЕВР Правила за търговия с електрическа енергия "ЕСО" ЕАД трябва да активира източници на балансираща енергия(в т.ч. и на студен резерв) за поддържане на баланса и осигуряване на надеждната и сигурна работа на електроенергийната система. Същевременно реален балансиращ пазар е единствено възможен след обхващане на всички търговски участници и в двата сегмента на пазара, регулиран и свободен, с подаване на почасови графици.

Към днешна дата такива графици подават само търговските участници на либерализирания пазар. В момента тече процедура по лицензиране и регистрация на координатори на балансиращи групи. Едва след като приключи този процес, всички търговски участници ще подават графици и ще заработи реално балансиращия пазар. До тогава липсва механизъм за точно определяне на количествата регулираща енергия и покриване на разходите на "ЕСО" ЕАД за закупуването й, обясняват от ДКЕВР.

Именно, за да се предостави необходимото време за изпълнение на новите условия и предвид необходимостта от обезпечаване на студен резерв за нуждите на сигурността на електроенергийната система, от ДКЕВР решават, че НЕК трябва да продължи досегашната си практика още два месеца.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички