Още една стъпка и излизаме от "Бургас-Александруполис"


Още една стъпка и излизаме от "Бургас-Александруполис"
Снимка:

6303

Парламентът денонсира на първо четене споразумението за петролопровода "Бургас-Александруполис", предаде БГНЕС.

Депутатите взеха решението със 115 гласа "за", 25 "против" и 1 "въздържал се". От ПГ на ГЕРБ 89 народни представители дадоха своя вот "за". От Коалиция за България един депутат гласува "за", останалите бяха "против". От ПГ на Синята коалиция всички гласуваха "за", от ДПС – 4-ма депутати бяха "за" и един "въздържал се". Независимите депутати гласуваха и "за", и "против". ПГ на "Атака" не участва в гласуването, тъй като от вчера обяви, че напуска парламента.

Проектът "Бургас – Александруполис" е неосъществим и неизгоден за България, заяви преди изказванията на депутатите финансовият министър в оставка Симеон Дянков. Според него проектът е финансово неосъществим, не само защото за България той е финансово бреме, а бил непосилен и за всички участници в споразумението. Дянков посочи, че на Общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и е неприемлив за банково кредитиране заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол.

Не на това мнение обаче беше опозицията. По време на дебатите по денонсирането на споразумението за петролопровода, депутатът от ПГ на КБ и министър на енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров попита: "Преди седмица екзекутирахме проекта за АЕЦ "Белене", сега се бърза и да се екзекутира проектът за петролопровода "Бургас-Александруполис" – защо сега, защо в този момент. Мисля, че отговорът е безкрайно ясен, отсече той. Няма друго време, в което в България да е имало толкова антируско мнозинство и такова антируско правителство, подчерта Димитров. Страхувайки се от това, правите всичко възможно по политически причини да спрете този проект, добави Димитров. Той припомни дезертирането на управляващите от празниците, по случай 135 г. от освобождението ни тази година, където председателят на НС Цецка Цачева видимо се отчете с присъствие и припомни как миналата година президентът Росен Плевнелиев в словото си на националния празник забрави да спомене държавата освободителка.

Има два фактора за успеха на всяка икономика, която няма собствени ресурси под земята - първият е достъп до чужди ресурси и вторият - достъп до технологии, отбеляза Димитров. В нашия регион достъпът до ресурси се казва Русия - Турция и Германия знаят това, посочи той. България с това си управление иска да се откаже от достъп до руски ресурси, смята депутатът. За достъпа до технологии всеки знае, че големият ни шанс са германските технологии, подчерта Димитров. Какво направихте вие, запита той управляващите и изреди инвеститори от тези страни, които са напуснали България.

Скъпи бургазлии, които сте разтревожени за екологичната среда - вие знаете ли, че има такива петролопроводи в България, знаете ли, че от Нефтохим до Девня има такъв петролопровод, запита Петър Димитров. И продължи - да е изчезнал туризмът, за какво си говорим, на кого е нужно това лицемерие. Г-н министър, защо с политически актове се стремим да платим неустойката от нереализирането на проекта, запита той Симеон Дянков. Много се радвам, че не ви стигна времето да отмените и 3-ти март като национален празник на страната, обърна се Петър Димитров към управляващите.

Защо руската и гръцката страна отказват да денонсират споразумението, запита от парламентарната трибуна депутатът от КБ Георги Пирински по време на дебатите. Водени ли са преговори, имало ли е контакти с двете страни, продължи той с въпросите си. Всички разсъждения тук за риска за екологията не фигурират в мотивите на Министерски съвет за това споразумение, отчете той. Тази емоционална реакция тук не съществува в съображенията на правителството, нещо повече - представител на Министерството на финансите ясно е заявил, че в доклад на МОСВ се казва, че проектът няма да има вредни екологични последици. Начинът, по който се подхожда, е още една демонстрация как правителството тълкува този въпрос, заяви Пирински.

Този проект за споразумение има политически характер и питам – има ли това НС авторитета и качеството да вземе това решение, заяви от парламентарната трибуна независимият депутат Георги Терзийски. Фактите и аргументите, изказани от привържениците на споразумението, са несъстоятелни и упорството то да се приеме идва от външен натиск, каза той. Терзийски призова неубедените депутати в това решение да гласуват с "въздържал се" и, според него, това НС няма легитимността да го вземе.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички