От Бундестага искат Меркел да се откаже от "Северен поток 2"


От Бундестага искат Меркел да се откаже от "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

2304

Председателят на парламентарната комисия по международни въпроси в германския Бундестаг Норберт Ретген призова канцлера Ангела Меркел да се откаже от реализацията на проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2”.

„Федералното правителство трябва да се оттегли от позицията си, че „Северен поток 2” е само делови, а не политически проект”, каза Ретген в интервю за новинарската мрежа Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), предаде РИА "Новости".

„Гражданите на Полша, балтийските републики и Украйна виждат в този проект заплаха за сигурността си”, подчертава парламентаристът и добавя, че правителството в Берлин трябва да вземе под внимание притесненията на тези държави.

Според Ретген реализацията на „Северен поток 2” е погрешна и от енергийна, и от външнополитическа гледна точка и противоречи на всичко, което страните от ЕС заедно са постигнали в тази сфери.

„Северен поток 2” предвижда строителство на две тръби, които ще тръгват от руския бряг и през Балтийско море ще стигат до Германия. Очаква се газопроводът да влезе в експлоатация през 2019 година.

Ретген не е единственият политик, изказал се против „Северен поток 2”. В края на август американският вицепрезидент Джо Байдън нарече строителството на газопровода „лоша сделка за региона”.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички