От догодина газът може да поскъпне с до 25 стотинки


От догодина газът може да поскъпне с до 25 стотинки
Снимка:

1005

Възможно е природният газ в България да поскъпне с между 4 и 25 стотинки от догодина. Това ще се случи, ако ЕС не разреши на страната да запази сегашната ставка на акциза на газа, съобщава КРОСС. Заместник-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че документите са изпратени до Европейската комисия, но няма срок за произнасяне.

Друга от промените в Закона за акцизите в данъчните складове е въвеждането на нов вид държавна помощ - ваучери за земеделските производители, с които те могат да купуват гориво. 70 милиона лева ще бъдат предвидени за това в Закона за държавния бюджет за 2014. Право на до осем ваучери ще имат земеделските производители според литрите гориво, които са изразходвали. Около 75 хиляди производители ще могат да се възползват от ваучерите.

„Държавната помощ се равнява на отстъпката от акциза върху горивото, използвано при производство на първична селскостопанска продукция - зърнени и технически култури, грозде, земеделски производители, които отглеждат овощни дървета, както и животни”, коментира Петкова.

Държавният фонд "Земеделие" ще издава ваучерите, но те ще се отпечатат от Министерството на финансите със защита на държавни ценни книжа, за да се избегнат фалшификации. Земеделските производители сами ще декларират прогнозното гориво за годината, но подадените от тях данни ще се контролират от Министерството на земеделието и храните, обясни заместник министърът на земеделието.

Земеделски производител закупува гориво, бензиностанцията й дава фактура и приспада стойността на ваучера. От стойността по фактурата разликата се заплаща в брой, но с карта. Бензиностанцията, купила горивото от друг търговец, може да заплати с ваучери закупеното гориво. Ако търговецът на горива е данъчен склад, получените ваучери по веригата той предава с приемно предавателен протокол на агенция "Митници" и има право да си приспадне стойността на ваучерите, които е предал.

В другия важен данъчен закон, Закона за ДДС се предвижда въвеждането на режим за касова отчетност на ДДС, тоест данъкът да се начислява, когато продавачът получи парите от клиента си.

Режимът няма да бъде задължителен и за да се регистрират по него, търговците трябва да отговарят на определени условия. Първото и най-важното - да са с оборот под 500 хиляди евро на година. На това изискване отговарят 220 хиляди фирми. У нас това са 91 процента от всички. Целта на тази промяна с въвеждането на касова отчетност е да се намали междуфирмената задлъжнялост и да се поощрят малките и средните предприятия, съобщи БНР.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички