Отнемане на лицензията на ЧЕЗ значи нов оператор на електропреносната мрежа


Отнемане на лицензията на ЧЕЗ значи нов оператор на електропреносната мрежа
Снимка:

15748

Приватизационният договор на „ЧЕЗ България ЕАД” няма да бъде прекратяван, а ще бъде отнета лицензията на дружеството. Това означава, че то ще остане собственик на активите си, но държавата ще назначи физическо или юридическо лице, което да управлява електропреносната мрежа. Това заяви пред „Нова телевизия” министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Разваляне на договора сега не може да стане. Това е можело да се случи до края на 2008 година, когато е изтекъл срокът за следприватизационен контрол. Сега вариантите са два – национализация или изкупуване на ЕРП-тата. Мисля, че за национализация е абсурд да се говори, коментира Добрев.

Икономическият и енегийният министър каза още, че се надява през март да има поевтиняване на тока. На въпрос дали ще има отказ от предвиденото поскъпване на електричеството в следващите месеци, Добрев обърна темата към предлагания избор на състава на ДКЕВР от Народното събрание. Колкото по-бързо това стане, толкова по-бързо ДКЕВР ще заработи нормално, каза Добрев.

И досега обаче ДКЕВР не е проверила дали ЕРП-тата са направили инвестициите, които твърдят, че са направили, казват от прокуратурата.

Междувременно другите две електроразпределителни дружества - ЕВН и Енерго про, коментираха на кръгла маса, че спазват приватизационните си задължения и разпоредбите на енергийния регулатор.

От Енерго про отрекоха, че при тях остават над 16% от парите, които абонатите им плащат в сметките си за ток, предаде БНТ. От електроразпределителното дружество дори обясниха, че някой от дейностите им са на загуба заради поскъпването на зелената добавка. Според ЕВН основният проблем е липсата на доверие. Те настояват за нова регулаторна рамка и премахване на преференциалните схеми за изкупуване на енергията от отделните централи.

Според дружествата, за да стане по-поносима цената на тока, те трябва да имат възможност сами да избират откъде да купуват енергията, която да доставят до крайните потребители.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички