Отпускат 200 млн. евро за енергийна ефективност


Отпускат 200 млн. евро за енергийна ефективност
Снимка:

458

40 млн. евро за едрия бизнес и още 150 млн. евро за малкия и дребен бизнес ще бъдат отпуснати по европейски проекти за усвояване на енергийната ефективност тази година.

Това съобщи зам.-министърът на икономката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова, която заедно с областния управител на Варна Данчо Симеонов откриха нов логистичен център в град Аксаково край Варна, предаде БГНЕС.

Радвам се, че имам възможността да открием заедно с вас новия логистичен център на компания "Димов".

Разширяването на бизнеса е красноречива оценка за това каква е визията на мениджъра да развива своя бизнес от една страна и от друга страна усилието на правителството да има добра бизнес икономическа среда за предприятията в България, добави Хубенова.

Що се отнася до енергийната ефективност, усилията на нашата страна на МИЕТ са да се повишава енергийната ефективност в България, тъй като нашата икономика е една от най-енергоемките в Европа, няколко пъти по-енергоемка, отколкото средното ниво в ЕС.

Какво правим ние в МИЕТ за подобряване на енергийната ефективност?

Чрез ОП "Конкурентоспособност" в момента се оценяват проекти за големи предприятия, които да намалят енергоемкостта и ресурсоемкостта си и на тях ще бъдат отпуснати около 40 млн. евро безвъзмездна помощ, заяви Хубенова.

Тя съобщи, че през април пускат и друга схема, която е ориентирана към малките и средните предприятия за намаляване на тяхната енергоемкост.

"По тази схема работим заедно с Европейската банка за възстановяване и развитите. Тук безвъзмездната финансова помощ ще бъде 150 млн. евро за малките и средните предприятия. От друга страна ЕБВР ще отпусне от 50 до 150 млн. евро кредитни линии през българските банки.

Това ще бъде мощно финансиране за малките и средните предприятия да могат да изпълнят своите проекти. За това много се радвам, че присъствам на откриването на този логистичен център.

Надявам се компания "Димов" да бъде достоен партньор на малките и средните предприятия, когато те изпълняват мерки за енергийна ефективност, добави още Хубенова.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички