Парно насила?


Парно насила?
Снимка:

896

Идеята да се въведе пълна забрана за отказ на гражданите от централно топлоснабдяване, за която намекна вчера зам.-министърът на икономиката и енергетиката и туризма Валентин Николов, породи вълна от коментари в нейна защита.

Аргументите на Николов - топлинна услуга е по-изгодна в сравнение с отоплението на ток, не трябва да ползвате въглища, а и такава такава забрана вече съществувала в други държави.

Идеята е заимствана от някои страни от Европейския Съюз, коментира в ефира на Радио Фокус зам.- председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.

В Дания например е забранено използването на електрическа енергия за отопление.

Попитан дали подобна идея не е начин за спасяване на топлофикационните дружества у нас, Терзийски коментира, че не смята, че напреднали европейски държави са стигнали до това си развитие с опитите да запазят централното парно като своя фикс идея.

Към момента по груби сметки, дългът на топлофикационните дружества към различни доставчици възлиза на около 560 млн. лева, само за едно дружество, каза Терзийски. В същото време топлофикациите имат да прибират от потребителите си около 300 – 350 млн. лева.

2014-а година ще има опашка от желаещи да се върнат или включат към топлофикация, каза за агенция Фокус енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му след една-две години никой няма да поставя въпроса за отказ от централното топлоснабдяване, защото трудно може да се сложат спирачки на повишаването на цената на електроенергията.

Ако някой иска да се откаже, нека го направи, но с гаранции, че няма да ползва нерегламентирано енергия. Никъде в Европа никой не може да се отказва от централно топлоснабдяване, защото сте се включили в един проект, тоест вие променяте параметрите на едно средство за колективен достъп, каза той.

По думите му топлофикационните дружества имат своето място в икономиката на страната, защото в по-голямата си част това са екологични проекти.

Като цена топлоенергията е на социално поносими нива. Каквото и да се случва в енергийната система на страната, топлофикациите поддържат енергийния баланс, защото генерирайки топлината, те повишават ефективността на енергийната система като цяло. Почти престъпление е да се използва електрическа енергия за отоплителни цели. 3-3.5 пъти повече енергия харчим, за да получим същия еквивалент топлина, каза той.

По думите му на топлофикациите беше нанесен много сериозен удар от отделни организации, които проповядваха да не се плащат сметките за топлинна енергия.

Софиянци реално ползват преференциална топлинна енергия поради факта, че в съответствие със законовите разпоредби цялата страна им плаща сметките чрез по-високата цена на електроенергията.

В България цените и на топлинната, и на електрическата енергия са най-ниски. В други държавите те са до два пъти и половина по-високи, но това са държави с високо ниво на доходите. Проблемът не е в цената на топлинната енергия, а в политиката на доходите, каза Атанас Тасев.

Според него трябва да се обяснява на хората, че когато те плащат по-висока такса или цена за така наречената сградна инсталация, това не е нищо друго освен индикатор, че някой от техните съседи не е добронамерен потребител.

Дружествата имат вина към обществото, че постепенно преодоляват високомерната си позиция от гледна точка на прозрачност, обяснение. АЕЦ „Козлодуй” има ден на отворените врати, не си спомням някоя топлофикация да е поканила гражданите да видят откъде идва топлото, каза той.

По думите му само чрез обективизиране на контрола може да се повиши доверието към топлофикационните дружества, а системите за радиоизмерване дават малко по-голяма гаранция, че някой не краде енергия.

Доверието се поражда чрез откритост на информацията, а интелигентните устройства дават не само текущото потребление, но трупат и статистика и може да видите миналата година по това време какъв е бил разходът, каза той.

Какво цели в действителност една такава промяна?

По-малко българи да се отопляват на ток.

Едва 19 на сто от населението на България използва топлоенергия, 30 на сто се отоплява с дърва, 13% - с въглища, а 37% от българите използват електроенергия за отопление през зимата, по данни на МИЕТ. Най-висок дял на потребители на топлоенергия - около 70%, има в Дания, Германия и Латвия. Докато в нашата страна 37 на сто от домакинствата се отопляват на ток, в страните от ЕС процентът е едва 10.

Освен това, ако отказът от централно отопление стане верижна реакция в много сгради, то ефективността на дружествата ще спадне и те ще бъдат принудени да продават на по-високи цени на останалите абонати, твърдят експерти.

Като цяло, потребителите скочиха срещу гласената забрана. А вие одобрявате ли я?

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички