Пестим до 100 лв. месечно чрез „спящ режим” на елуредите


Пестим до 100 лв. месечно чрез „спящ режим” на елуредите
Снимка:

1232

Домакинствата могат да спестяват до 100 лв. месечно като пестят от употребата на електричество, съобщава БТВ. "Спящият режим" на електроуредите, климатиците, дори крушките в дома и асансьора в кооперацията ни костват десетки левове, които бихме могли да похарчим за друго при повече пестеливост.

Ако например оставим компютъра си включен през цялата нощ, той ще изхарчи електроенергия за 50-60 стотинки. Още по-скъпо излизат обикновените крушки - струват по-малко от левче, докато енергоспестяващите са на цени около 5 лева, а ЛЕД крушките около 10 лева. Обикновените крушки обаче харчат десет пъти повече ток.

„Ако сложим, че имаме около 10 крушки в един двустаен апартамент, това излиза около 10-15 лева месечно, което никак не е малко - от сметката ни за електроенергия на месец”, обяснява Бисера Иванова, компания за поддръжка и управление на сгради.

Поне 10 лева от сметката за електричество на блока може да се спести, ако ръчното включване на осветлението се подмени с диодно. Така, когато влезете във входа, ще се включват само лампите около вас, а не тези на всички етажи. Асансьорът пък генерира най-големите разходи. Доста сериозна сума ще спестите, ако го замените с изкачване по стълбите. Всеки месец асансьорите в София харчат над 2000 мегавата ток или 500 хиляди лева.

Може да пестите пари и като чистите редовно филтъра на климатика и прахосмукачката си - запушените филтри вдигат разхода на ток с 30%.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички