Петролни компании съдят Хърватия?


Петролни компании съдят Хърватия?
Снимка: Getty Images / Guliver

1874

Пред тежка съдебна битка може да се изправи Хърватия. Шест големи нефтени компании, които участват в търга за проучване на залежите на нефт и газ в Адриатическо море, заявиха, че ще съдят страната, ако до 2 януари не получат позволение за работа от правителството в Загреб.

Петролните компании вече 3 седмици чакат да получат разрешение по сделката, която според правителството е "сделката на века". Компаниите са представили оферти за експлоатация на нефт и газ в 15 от 29 района на Адриатическо море, предаде БГНЕС.

Представителката на хърватската агенция за въглеводороди Барбара Дориц заяви, че представените оферти са били разгледани още миналия месец. "Определихме кои участници покриват критериите на търга, а решението за издаване на разрешителни на избраните кандидати оставихме на правителството на Хърватия", каза Дориц.

Тя изрази страховете си, че отлагането на издаване на разрешителни може да заплаши реализацията на целия проект. Ако до крайния срок, който изтича на 2 януари, компаниите не получат разрешителните, те може да поискат да им се върнат изплатените банкови гаранции или да съдят Хърватия за направените разходи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички