Петролът поскъпна, след като Саудитска Арабия удари Йемен


Петролът поскъпна, след като Саудитска Арабия удари Йемен
Снимка: Getty Images / Guliver

1636

Цените на петрола се повишават с над 5% след новината, че Саудитска Арабия и нейните съюзници от Персийския залив са започнали военна операция в Йемен, нанасяйки въздушни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовниците хуси, които изгониха президента на страната от столицата Сана. Това съобщава националното радио.

Това провокира страхове за сигурността на доставките на петрол в Близкия Изток, като търговци и вносители на "черното злато" се опасяват, че въздушната атака на Саудитска Арабия в Йемен е сигнал за неконтролирано разширяване на военния конфликт в региона.

Сега фючърсите на петрола сорт брент с доставка през април се повишават с 5,12% към 59,41 долара за барел, като в началото на днешната търговия беше регистриран скок от близо 6% към 59,78 долара.

Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 6,1% към 52,21 долара за барел - близо до върха за деня от 52,48 долара за барел.

Въпреки че Йемен не е много голям производител на суров петрол, страната се намира в непосредствена близост до пролива "Баб ел-Мандеб", който е един от основните световни транзитни пунктове за търговия по море. Петролните танкери, които преминават транзитно през "Суецкия канал", също трябва да минат през "Баб ел-Мандеб".

Проливът "Баб ел-Мандеб" е широк 18 мили в най-тясната си част и евентуалното му закриване би могло да попречи на петролни танкери от Персийския залив да достигнат до "Суецкия канал", блокирайки по този начин най-бързия път за танкерите от Северна Африка до Азия, посочва Енергийната информационна агенция на САЩ.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички