Петролът вече се продава за под 60 долара за барел


Петролът вече се продава за под 60 долара за барел
Снимка: Getty Images / Guliver

955

Стойността на петрола не спира да пада. Днес барелът сорт Брент се продава за под 60 долара, което се случва за първи път от пет години. Това предаде БГНЕС.

Към 8 ч по Гринуич барелът сорт Брент, добиван от Северно море, с доставка за януари струваше 59,85 долара в Лондон, спад с 1,21 долара спрямо затварянето вчера. Това е най-ниското равнище от юли 2009 г. Цената на лекия суров петрол с доставка за януари струваше в същия момент 55,02 долара в Ню Йорк, спад с 0,89 долара спрямо затварянето вчера.

Цената на петрола претърпя нов удар с обявяването днес на спада на китайското промишлено производство през декември. "Щом промишлената дейност в Китай не се увеличава, а на моменти дори спада, това означава, че останалата част от света не потребява толкова много и Китай се нуждае от по-малко енергия, защото произвежда по-малко продукти. И тъй като страната е номер две в световната икономика, става дума за много енергия", съобщава Майк ван Дюлкен, анализатор от "Аксендо маркетс".

Той допълни, че "отчаяните опити" на Русия, която е голям производител на черно злато, да подкрепи рублата създава опасения за трудна ситуация за Москва в случай, че най-лошото за петрола тепърва предстои. Цената на петрола намаля почти наполовина от началото на годината заради свръхпредлагането и слабото нарастване на търсенето.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички