Петър Димитров: Цената на АЕЦ Белене изобщо не е толкова висока


Петър Димитров: Цената на АЕЦ Белене изобщо не е толкова висока
Снимка:

562

Писмата, с които RWE твърди, че се отказва от проекта „Белене”, са фалшифицирани. Това заяви бившият енергиен министър Петър Димитров в ефира на Нова телевизия.

Димитров коментира кореспонеденцията между RWE и НЕК, която допреди ден беше конфиденциална. Според него има промяна на датите на писмата, а това променя и разговорите за цената на „Белене” по онова време.

Според Димитров договорената цена е била 3,997 млрд. евро, но тя не е била твърда – зависела е от това кога реално ще заработи „Белене”.  С други думи цената е подлежала на индексация.

В ефира на Нова телевизия се включи и сегашният икономически министър Делян Добрев, който обвини Димитров в лъжа. Той не му остана длъжен и каза, че Добрев е заблудил обществото и че НЕК всъщност е можела да плати своята част от проекта. Защото НЕК е имала заем от BNP Paribas в размер на 250 млн. евро, както и шанс да си осигури заем от ЕБВР. Но след това финансовият министър Симеон Дянков заяви, че няма да има държавни гаранции по проекта, които всъщност привлякоха RWE в строежа на „Белене” и логично германската компания се оттегли, каза Димитров.

Междувременно и Дянков се изказа по отношение на цената на „Белене”. Финансовият министър заяви, че оценка на руски експерти е определила стойността на целия проект на 22 млрд. лева. А това е непосилно за бюджета ни, обобщи Дянков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички