Плащаме газа на Русия с 11% отстъпка до края на годината


Плащаме газа на Русия с 11% отстъпка до края на годината
Снимка:

436

Подписан е протоколът за 11% отстъпка в цената на руския газ за България, която е в сила от 1 април до края на годината.

Това стана ясно на съвместна пресконференция на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев и вицепрезидента на „Газпром” Александър Медведев.

До 15 ноември ще бъде подписан новият договор за доставки на газ от Русия, съобщи Добрев във Варна, цитиран от българските информационни агенции.. 

В последните 5 месеца ние обсъждахме детайли по строителството на "Южен поток", както и темите за отстъпката за газа и новия газов договор. Днес подписахме три документа, уточни министър Добрев.

Единият документ е протокол, с който ние се ангажираме към 15 ноември да вземем окончателно инвестиционно решение за строителството на "Южен поток".

Вторият документ е отстъпка от 11% от цената на газа, която е в сила от 1 април тази година до края на годината.

Третият документ е протокол, с който страните се ангажират да подпишат новия договор за доставка на газ до 15 ноември тази година, посочи Делян Добрев.

Отстъпката е 11% средно по трите договора. Номиналното й изражение зависи от количествата, които са купени от "Булгаргаз". От към този ние не можем да кажем колко са те ще са те, тъй като до края на годината има 3 месеца и ние не знаем какви количества ще купи "Булгаргаз" за българския пазар, каза още той.

Успешното сътрудничество между България и Русия може да продължи развитието и на други проекти в сферата на енергийното сътрудничество, заяви от своя страна Александър Медведев, вицепрезидент на "Газпром, който също присъства на пресконференцията.

Медведев посочи, че подготовката на тези документи е отнела много време, но фактът, че те са били подписани така бързо, говори, че документацията е била добре подготвена, като отговаря на очакванията и на двете страни.

Медведев посочи, че тези документи обхващат всички страни на сътрудничеството между България и Русия. Става въпрос за инвестиционното сътрудничество в рамките на проекта "Южен поток", както и за доставките на природен газ към страната ни.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички