Плащаме по-малко за топла вода от юли


Плащаме по-малко за топла вода от юли
Снимка:

511

Топлоенергията може да поевтинее между 5 и 7% от 1 юли, но тогава това ще се отрази само на битовото горещо топлоснабдяване.

Това обяви председателят на държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Председателят на държавния регулатор коментира възможните последствия за потребителите и за топлофикационните дружества, ако действително цената, на която "Булгаргаз" купува природен газ от Русия намалее с около 10%.

До есента ще се отрегулират цените на газа, така че отоплителният сезон да започне със сравнително по-добри цени и за топлинната услуга и за всички потребители, коментира Семерджиев.

Според него ако няма резки промени в цените на горивата на световните пазари, намалението на цените на топлофикационната услуга би могло и да е валидно и към началото на отоплителния сезон. В момента цените на природния газ са възможно най-благоприятни за потребителите, изтъкна Семерджиев, като отбеляза, че цената на газа е много по-ниска, отколкото трябва да бъде.

величението на цената на природния газ, което беше позволено на "Булгаргаз" е по-малко, отколкото би трябвало да бъде. И в момента "Булгаргаз" продължава да трупа недовзет приход. И в момента цената, на която "Булгаргаз" купува газ е по - висока от цената, на която дружеството продава по повечето от договорите, припомни той.

Всички с нетърпение очакваме на входа на газопреносната система да идва по-евтин газ и това да се отрази на всички по веригата, включително и на общото състояние на "Булгаргаз", каза още Семерджиев, но обясни, че засега комисията няма как да направи корекция на цените на природния газ, тъй като не е получила заявление от обществения доставчик по кой от договорите как е намалена цената и как се формира микса.

Семерджиев оцени като положителна идеята отчитането на топломерите да става всеки месец.

 В ДКЕВР вече са получени конкретните данни на всички дружества по веригата за електроснабдяване и аргументираните им искания за увеличение на цената на тока от 1 юли.

Исканията на дружествата с аргументи са същите, каквито бяха обявени от тях в пресата преди месец и няма начин да се удовлетворят точно такива каквито са, обясни Семерджиев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички