Плевнелиев: Еврошампион по пилеене на енергия сме


Плевнелиев: Еврошампион по пилеене на енергия сме
Снимка:

413

България е европейски шампион по пилеенето на енергия. Независимо от това колко нови мощности ще построим и каква е цената на електрическата енергия ние не решаваме структурния проблем – а той е високата енергоемкост.

Това каза в обръщение от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев

По думите му решението е в енергийната ефективност.

"Проблемът беше посочен като изключителен приоритет от всички политически сили. Най-евтината енергия е икономисаната енергия. Ще търсим резултат за всички българи”, каза Плевнелиев.

През 2012 г. трябва да прецизираме механизмите по Националната програма за енергийна ефективност и да стартираме много проекти. Поне 1 млрд. лв. във фискалната рамка.

Постигнахме консенсус по диверсификацията на източниците. Не бива да зависим само от един източник на енергия и една тръба, смята държавният глава.

В сферата на икономиката Плевнелиев посочи, че се очаква около 1,4% нарастване на БВП. Инвестициите са на ниски нива. Износът е нов двигател на растеж – това трябва да се подкрепя, каза Плевнелиев.

Необходимо е да подпомогнем малките и средните предприятия да установят контакти с инвестиции. Нуждаем се от силна политика за привличане на инвестиции. Макроикономическата стабилност е изключително важна, по това също имаме консенсус.

Необходими са спешни мерки за борба с младежката безработица. Редица страни подготвят армии от обучени млади хора. Нямаме много време. Трябва да предоставим достъпни програми за предприемачество на младите хора. Трябва да улесним достъпа до финансиране на предприемачите. Надявам се да видя мерки за преодоляване на младежката безработица в бюджета за 2013 г., каза президентът.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички