Плевнелиев: Искам пълна прозрачност за Южен поток


Плевнелиев: Искам пълна прозрачност за Южен поток
Снимка:

7975

Повече прозрачност по проекта "Южен поток", който предстои да бъде подписан, очаква президентът Росен Плевнелиев.

"Както правителството, така и аз като президент, подкрепих проекта "Южен поток". Считам, че правителството трябва да използва следващите дни, за да даде максимално факти, цифри, данни, за да се постигне една много по-голяма прозрачност от гледна точка на това – какво ще се подписва с Русия", заяви той, цитиран от БНР.

Според него е важно не просто да се подпишат тези договори, а те да се направят по един прозрачен начин.

"Лично на мен – към днешна дата ми липсва достатъчно информация за това, какво ще се подписва следващата седмица. Очаквам от правителството абсолютно всички параметри – включително за цената на газа, включително – за цената на изграждането на "Южен поток", и всички останали цифри и данни - на масата. Ние си говорихме, че големият неуспех на проекта АЕЦ "Белене" се базира изцяло на погрешния модел на неговото финансиране, както, разбира се, и на недостатъчната прозрачност. Сигурен съм, че "Южен поток" няма да има тази съдба. Сигурен съм, че там правителството ще положи усилия и ще намери правилния модел на финансиране, но също така – очаквам малко повече прозрачност", заяви президентът Росен Плевнелиев.

"За мен е важно българският бизнес, икономиката, българските предприятия да знаят какво ги чака. Важно е в народното събрание и в цялата публична среда да има повече информация по тази тема. Пожелавам си – повече информация по тези проекти и договори, които предстои да се подписват", каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава е в Банско за тържественото отбелязване на 250-годишнината от написването на "История славянобългарска" и 290 години от рождението на Паисий Хилендарски.

Редактор: М. Дачева

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички