Подписваме за Южен поток


Подписваме за Южен поток
Снимка:

363

Днес, 15 ноември, България ще подпише окончателното инвестиционно решение за проекта "Южен поток".

От руска страна то ще бъде подписано от генералния директор на "Газпром" Алексей Милер, който снощи пристигна у нас, предаде БГНЕС.

Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на "Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция "Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км. Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции.

На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия.

От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония. Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м. Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м. газ) през 2018-2019 г. Приблизителната цена на "Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Очаква се по време на подписване на споразумението за "Южен поток" да бъде подписан и новият газов договор, който ще определи цените за доставка на газ от 1 януари 2013 г.

Преговорите продължават, ще продължат до последния възможен момент, най-малкото ще продължим да използваме отстъпката от 11%, но ние преговаряме за много по-добри условия, увери вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Но най-важното число в договора – цената - не е нанесено, поясни министърът.

По решение на МС, осъзнавайки колко е важно да имаме нов газов договор, ми поставиха задача да бъде договорен до 15 ноември. Това е подписано споразумение с руската страна, стремим се да договорим най-добрите условия по него. За тази година са подписани всички отстъпки и договорености, тя ще бъде около 70 млн. долара до края на годината, продължи той.

Ние сме убедени, че от 1 януари ще имаме по-добра цена, тогава няма смисъл да нагнетяваме количества газ, които не са ни необходими, каза още Добрев.

България е последната държава по сухопътната част на газопровода "Южен поток", каза още Добрев и продължи: Това дали проектът ще позволи и възможност за включването на нови доставчици, е въпрос, по който трябва да се произнесе Европейската комисия. Подобни въпроси се повдигат и в другите страни, които участват в проекта, добави министърът.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички