Полша започна проучванията за първата си АЕЦ


Полша започна проучванията за първата си АЕЦ
Снимка: iStock/Guliver

2105

Компанията PGE EJ1 – дъщерна на полската държавна енергийна група Polska Grupa Energetyczna, която трябва да изгради и експлоатира първата АЕЦ в страната, съобщи, че е стартирала „проучвания на локализацията и околната среда“ в Хочево, Крокова и Гниевино, които се намират в област Померания.

Проучванията се извършват от ELBIS, дъщерна на PGE Capital Group, и трябва да приключат през първата половина на 2020 г. Дейностите се извършват прозрачно, в съответствие с полските и международни изисквания и в сътрудничество с институциите, работещи в сферата на околната среда, предаде world-nuclear-news.org.

Ядрената енергия може да играе значителна роля в полската система за енергийни доставки и да повиши капацитета на електроенергийно производство от чисти енергийни източници, като по този начин се засили енергийната сигурност на страната. Това съобщи през януари Международната агенция по енергетика.

Атомната програма на Полша, одобрена през 2014 г., предвижда две АЕЦ с капацитет от 6000 мегавата. Международната агенция по енергетика обаче съобщи, че графикът, заложен в одобрената програма, в която се предвижда крайното инвестиционно решение да бъде взето тази година и Първи енергоблок да започне работа през 2024 г. „вече не е постижим“. Очаква се скоро графикът да бъде ревизиран.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички