Пореден протест срещу шистовия газ


Пореден протест срещу шистовия газ
Снимка:

5374

Инициативната група срещу проучването и добива на шистов газ ще проведе поредния си протест днес в София под мотото "Борбата продължава! За окончателна забрана за шистовия газ!".

Протестът ще се състои от 11:30 до 14:00 часа на паметника на Патриарх Евтимий (Попа), съобщиха организаторите.

Искането е за ясни и актуални регулации, прозрачност и гражданско участие в работата на съответните комисии, организирани от законодателната и изпълнителната власт.

Настояваме за изготвяне на нова актуална нормативна база за всякакви добивни дейности, включително нов Закон за концесиите, тъй като настоящият отваря широка врата за ограбването на природните ресурси на българската държава.

Народното събрание прие решение за безсрочна забрана на технологията хидравличен удар при проучване и добив на шистов газ. Днес се правят опити решението за забрана да бъде отменено без никаква гласност и публична дискусия.

В условията на огромен външнополитически натиск, сме свидетели на безпрецедентна вътрешна медийна кампания, целяща дискредитирането на гражданската инициатива.

Същевременно шистовият газ се представя като манна небесна, панацея за закъсалата ни икономика, решението на проблема с енергийната ни независимост и пр., заявиха организаторите на протеста.

Междувременно, вчера от новоучреденото Движение за енергийна независимост (ДЕН) призоваха наложеният от НС мораториум върху проучванията и добива да се прекрати.

Депутатът от "Синята коалиция" Михаил Михайлов посочи, че в организирането на протестите срещу шистовия газ личи "дългата ръка на Русия".

Смятате ли, че мораториумът трябва да се махне? Подкрепяте ли протестите? Включете се в дискусията на Expert.bg ТУК.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички