Посланик Исаков: Очаквам промени за България след изборите


Посланик Исаков: Очаквам промени за България след изборите
Снимка:

9047

Очаквам промени. Надявам се след изборите за руски президент София и Москва да приключат преговорите и да преминат към реално осъществяване на съвместните енергийни проекти – АЕЦ "Белене" и "Южен поток", заяви пред БГНЕС руският посланик Юрий Исаков.

Русия днес избира президент. Фаворит в надпреварата е премиерът Владимир Путин, който в периода от 2000 до 2008 г. вече беше стопанин на Кремъл. Право на глас имат и руските граждани, които живеят в България. Те могат да гласуват в посолството в Москва, както и в консулствата в Русе и Варна.

Посланик Исаков заяви, че винаги очаква промяна към по-добро в двустранните ни отношения, защо техният потенциал не е използван пълноценно. "Тази промяна трябва да осмисли нашите отношения, да ги направи по-наситени и по-пълнокръвни във всеки смисъл. И аз очаквам това", каза руският посланик.

Той подчерта, че се работи в тази насока. Посланик Исаков се спря подробно на енергийната тематика – проектите за газопровод "Южен поток" и АЕЦ "Белене". "Първо, трябва да кажа, че тези проекти надхвърлят границите на руско-българските отношения. Тези проекти в пълния смисъл на думата са големи общоевропейски начинания, в които участват десетина държави, какъвто е случая с "Южен поток". А ако вземем всички участници в изграждането на АЕЦ "Белене", то и тук навярно участват няколко европейски страни. Някои от тях участват с технологии, други с контролно-измервателни уреди, а трети – с финансиране", уточни посланик Исаков.

"С една дума ето къде очаквам промяна, че ние най-накрая от процеса на преговори ще преминем към реално осъществяване на тези проекти", заяви посланик Исаков, добавяйки, че през ноември трябва да се вземе инвестиционно решение по проекта.

Посланикът очаква, че през декември ще започне реалното изграждане на този "велик газопровод". "Не се боя да използвам тази дума – "велик газопровод", защото той ще осигури енергийната сигурност на България в газовата област на 100% и за 100 години напред", подчерта той. Посланик Исаков също така смята, че тези големи проекти могат да дадат силен тласък за излизане от днешната криза.

Руският дипломат заяви, че трябва да се направи и много в областта на търговията. Той изрази съжаление, че малко български стоки се изнасят в Русия. "Но и тук има голям потенциал, започвайки с фармацевтични продукти, машиностроене, химическата индустрия и завършвайки с винопроизводство и земеделие. Има над какво да се работи и тук очаквам промени", посочи той.

"България има огромна притегателна сила за руските туристи. Нашите туристи идват в България с удоволствие – добро е съотношението между цена и качество на услугата. Не е далече. Но най-главното няма езикова бариера. Обща е вярата – православна, обща е културата, симпатията е взаимна и хората идват с удоволствие", обясни Исаков. Той обаче посочи, че главният препъни камък за тях са визите. Едновременно с това руският посланик подчерта, че българските власти предприемат редица мерки в посока облекчаване на визовия режим – разширява се мрежата от визови центрове в Русия, туристите могат да пътуват с шенгенска виза и др. "Но трябва да търсим възможности за всеобхватно облекчаване на визовия режим. Защото при 90% от руските туристи, които искат да посетят България, първият въпрос е: каква е ситуацията с визите. Разбирате, че в съседна Турция няма проблем с визата", добави той.

Посланик Исаков очаква след президентските избори да се засили модернизацията на Русия, да се работи за реконструкция и усъвършенстване на политическата й система, да се даде нови импулс за движение напред. "Очаквам и по-нататъшна активизация на нашата външна политика, за да се чува гласът на Русия в света", добави той.

"Русия действително се установи като страна много привлекателна в очите на целия свят, защото у нас има големи възможности всеки човек да реализира потенциала си. Аз мисля, че това е задача номер едно. Втората, или първа сливаща се с нея, е Русия да бъде силна във всяко отношение, не само военно, но и икономическо и културно. Да има силно гражданско общество", заяви той.

"Обърнете внимание колко хора идват да гласуват. Това е показателно, че хората се интересуват все повече от политиката ...и желаят тяхната воля да присъства при вземането на политическите решения. За мен като посланик е много приятно, че този наш празник, а в Русия към изборите се отнасяме като към празник, съвпада с нашия общ велик празник – 3 март Денят на освобождението на България, за който умряха и български опълченци, и руски военни и офицери. В това съвпадение има хубава символика", подчерта посланик Исаков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички