Посланикът на Русия: Въпросът с Белене не е приключен


Посланикът на Русия: Въпросът с Белене не е приключен
Снимка:

410

Не смятам, че въпросът за Белене в широкия контекст на сътрудничеството между нашите държави в атомната енергетика е затворен. За самата площадка на Белене има сериозни идеи от българската страна за построяване там на паро-газова централа.

Това коментира пред Дарик Юрий Исаков, посланик на Русия у нас, по повод решението на българското правителство за спирането на строежа на атомната централа.

Самият проект на централа Белене е сертифициран, той е жив проект, той е сертифициран от Европейския съюз. Този продукт, който ние предлагаме, е продукт с високи конкурентни свойства и за него винаги ще се намери купувач, категоричен беше той.

Не очаквам някакви подаръци. Много се съмнявам Русия да се занимава с благотворителност в чист вид, каза Исаков в коментар на претенциите за неустойки на руската страна около проекта.

Живеем в сериозен свят, в свят на сериозна конкуренция и конкретни търговски задължения. В духа на добрите отношения е редно да бъдат изчистени нещата около взаимните сметки за Белене, каза той.

Посланик Исаков посочи още, че в Русия е създадена специална работна група по енергетика, която има за цел да проследи целия "спектър на перспективите на нашето сътрудничество с акцент върху перспективите на разкриването на потенциала на ядрената енергетика".

Тук трябва да се говори и за проекта "Южен поток", който се реализира сега и има твърда договореност преди 15 ноември да бъде взето инвестиционно решение от страна на българското правителство и през декември да се започне строителството, отбеляза още руският посланик.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички