Правителството не се отказва от "Белене", съдбата му ясна до края на годината


Правителството не се отказва от "Белене", съдбата му ясна до края на годината
Снимка:

6592

Правителството не се отказва категорично от рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", става ясно от проекта за програма на кабинета "Орешарски", предаде Стандарт нюз.

Властта предвижда размразяване на Втора атомна, но само при определени условия - потвърждаване на технико-икономическите характеристики на проекта и на прогнозите за електропотреблението в региона и в България. Друго условие е ясна финансова структура на проекта. В плана се предвиждат незабавни преговори с Росатом, за да бъдат доведе до минимум последствията от иска за 2,5 млрд. лв. за спряната от правителството на Бойко Борисов АЕЦ-2.

В унисон с предвиденото в плана соцдепутатът Петър Дулев обяви в Плевен, че кабинетът и парламентарната група на БСП не се отказват от рестарт на Втора атомна. "До края на годината има достатъчно време да се направи финансово-икономическият анализ и да се излезе с решение каква ще е съдбата на проекта", заяви той. Дулев е бивш кмет на Белене. Той се определи като умерен оптимист, но бе категоричен, че интересите на България са за изграждането на "Белене". Според Дулев в момента се избягва политическото говорене, защото темата може да бъде експлоатирана при протестите. "Събитията възпрепятстват действията на правителството по намиране на чуждестранен инвеститор", смята ексдепутатът Румен Петков. "От технологична гледна точка въпросът е ясен. Правителството трябва да събере всичката информация от последните 10 г. за проявяван чуждестранен интерес за финансиране на проекта, включително и от последните 10 седмици", настоя Петков.

В програмата на властта се предвижда да започнат преговори по предоговаряне на дългосрочните договори в енергетиката, концесиите и предоставянето на комунални услуги. Както и на дългосрочните ангажименти за изкупуване на електрическа енергия.

Гражданското общество ще влезе в ДКЕВР, а изпълнителната власт няма да се намесва в работата на регулатора. Предвижда се и въвеждане на двутарифна система за ценообразуване.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички