Предлагат на Булгаргаз да добива газ


Предлагат на Булгаргаз да добива газ
Снимка:

455

Имаме предложения от 6-7 компании-концесионери за проучване и добив на газ в черноморския шелф и вътре в страната. Те ни предлагат не само да изкупуваме продукцията им като обществен доставчик и търговец на природен газ.

Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов след среща в централата на КНСБ между представители на Министерството на икономиката, синдикати, работодатели и експерти на тема за цената на природния газ.

В процеса на разговорите възникна и въпросът за възможност активно да участваме в самото проучване и добив.

Гогов отказа да назове имената на тези компании, за да не отваря фронт, както се изрази той, предаде БГНЕС.

В момента се готвим да внесем в БЕХ пътна карта, програма за развитие на дружеството за следващите пет години. В търговския портфейл на "Булгаргаз" присъстват отделни производители на природен газ от Русия, Каспийския регион, Близкия Изток и Северна Африка, уточни Гогов.

В началото на днешната среща новият зам.-министър на икономиката Валентин Николов говори за пречупване на тенденцията на постоянното увеличение на природния газ.

Много е скъпа газа за потребителите и за индустрията - много е скъпа, повтори той. Като следствие това понижава конкурентноспособността и рефлектира върху производителността и на пазара на труда, подчерта той.

Какво може да направи МС? Можем да дадем политическа подкрепа, да отидем в Русия с министъра на икономиката и да съдействаме при преговорите за намаляване на цената на газа.

Второ - да ускорим местния добив на газ, и трето - диверсификация на трасетата на вноса на газ, коментира Николов.

Той припомни всичко направено за форсираното изграждането на връзките със съседни страни.

Затова в петък ще направим работна група по Закона за енергетиката, за да можем да защитим българския бизнес, зарече се Николов.

С новия закон за енергетиката се дава още по-голяма свобода на действие на ДКЕВР, има методики за формиране цените на газа, но в краткосрочен план не са много инструментите ни за въздействие върху цената на газа, посочи още заместник-министърът.

Настояваме цената на газа поне частично да се откачи от цената на петрола, допълни го Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Поне 12% е увеличението на потреблението на газ у нас за 2011 година в сравнение с 2010 година или малко по-малко от 3 млрд. куб. м. за миналата година, отговори Гогов на въпрос.

Според него позицията на Русия е: "Да, готови сме да преразгледаме начина, по който се формира цената на газа, но това трябва да стане като комплексна изгода за двете страни".

Нашата позиция е: "Колко може да бъде свалена цената, но какво ще бъде отстъпено на другата страна не зависи от "Булгаргаз" като търговско дружество. Когато нещо не го знам, не мога да ви го кажа", заключи той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички