Преговори за "Северен поток 2" вероятно ще има след юни


Преговори за "Северен поток 2" вероятно ще има след юни
Снимка: iStock/Guliver

2452

Малко вероятно е Европейската комисия да получи мандат преди края на първата половина на годината за започване на преговори с Руската федерация за създаване на междуправителствено споразумение за газопровода „Северен поток 2“. Това съобщи пред РИА Новости заместник-председателят на Европейската комисия за енергосъюза Марош Шефчович.

„Тук съм много реалистичен, защото имаме само няколко седмици преди изборите за Европейски парламент, затова ще има институционален преходен период. Не мисля, че подобно нещо може да се случи за няколко седмици. Знаем, че в процеса на одобрение на поправките на газовата директива изясняването на всички аспекти отнема известно време. Предполагам, че такова ще бъде необходимо и за получаване на мандат за тези преговори. Би било твърде смело да очакваме, че можем да го получим след няколко седмици”, каза Шефчович.

Проектът "Северен поток-2" предвижда изграждането на два газопровода с общ капацитет от 55 милиарда кубически метра газ годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Предвижда се новия тръбопровод да бъде завършен през 2019 г. Той ще преминава през териториалните или изключителните икономически зони на държави, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия. От тези страни „Nord Stream 2“ AG остава да получи разрешение за строеж само от Дания.

"Северен поток -2" ще бъде реализиран дори с въвеждането на изменения в газовата директива от ЕС, заяви по-рано руският министър на енергетиката Александър Новак.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички