Премахването на зависимостта от вноса на енергия не е панацея


Премахването на зависимостта от вноса на енергия не е панацея
Снимка:

459

Енергийната сигурност не означава само премахване на зависимостта от вноса. Една икономика с диверсифицирани източници на първична енергия ще е в състояние да преодолява смущенията предизвикани от шоковите цени на световните пазари.

Това заяви заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов на конференцията "Стратегически енергийни предизвикателства: В4, България и Румъния".

Форумът се организира от посолство на Чехия в България и Паневропейско движение – България под патронажа на чешкото председателство на Вишеградската четворка (Чехия, Полша, Унгария и Словакия).

Според Николов, България се намира в центъра на един от регионите в света с най-много предизвикателства по отношение на енергетиката.

Регионът на Централна и Източна Европа се характеризира с много висока зависимост от вноса на петрол и газ и фрагментирани пазари, като потоците на преносните системи са предимно в посока Изток-Запад, а капацитетите в посока Север-Юг са недостатъчни, отбеляза заместник-министър Николов.

Той припомни още веднъж уязвимостта на нашия регион по отношение на доставките на природен газ, което се видя по време на газовата криза от януари 2009.

Важен критерий, който гарантира сигурността на доставките е възможността на енергийната инфраструктура и нейният капацитет да се справи с временните прекъсвания по веригата на доставките, заяви заместник-министър Николов.

Желаем да поощрим енергийното сътрудничество, за да постигнем осезаеми резултати за повишаването на енергийната сигурност. В тази насока работим активно при изпълнение на инфраструктурни проекти, които са от стратегическо значение на само за отделна държава, а за всички страни от нашия регион, добави той.

Междусистемните връзки Север-Юг са едни от приоритетните в пакета Енергийна инфраструктура, предложен от Европейската комисия.

Целта на тези междусистемни връзки е засилване на регионалното сътрудничество в Централна и Източна Европа в областите на развитие и интеграция на енергийните мрежи диверсификация на трасетата и източниците с оглед повишаване на сигурността на доставките и пазарното развитие, отбеляза заместник-министър Николов.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички