Превръщаме боклука в гориво


Превръщаме боклука в гориво
Снимка:

419

На ръба на световна петролна криза и замърсяването на околната среда, екип от български учени от БАН предлага нов метод за превръщане на отпадъците в гориво.

Технологията съчетава обработката на твърди битови отпадъци на много високи температури с много нисък разход на енергия

Така получаваме като основен продукт газ, който може да бъде използван пряко в енергетиката и бита, разказва в интервю за БГНЕС професор Венко Бешков, директор на Института по инженерна химия към БАН.

Подобна технология не е известна до този момент. Това е оригинална разработка на колектив, съставен от хора от Института по инженерна химия и една малка частна българска компания.

Съчетават се два основни проблема на съвременното общество – икономия на енергия и преработка на твърди битови отпадъци.

По този начин ние пестим използването на природен газ и нефт, намаляваме изчерпването на изкопаемите невъзобновяеми горива, като рециклираме и използваме голяма част от тях под формата на енергия, обясни ученият.

Нашето изобретение не зависи от климатичните особености на страната, от сезонните атмосферни условия и от влажността от използваните отпадъци, подчерта той.

Според него пренасянето на метода в практиката е изключително лесно, тъй като не изисква построяването на огромни по размер промишлени инсталации.

Нашето предложение е толкова примамливо и толкова авангардно, че може би стряска някои от потенциалните клиенти. Те не могат да повярват, че това нещо става толкова лесно и по толкова директен и евтин начин. Инвестицията ще бъде в пъти по-евтина от предлаганите досега устройства за изгаряне на битови отпадъци и ще намали драстично замърсяването на околната среда, обясни професорът.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички