През август – само 9 жалби за по-високи сметки за ток


През август – само 9 жалби за по-високи сметки за ток
Снимка:

817

Сметките за ток за бита през август не са увеличени, а са се понижили средно с 12 процента в сравнение с август миналата година. Това обявиха от трите електроразпределителните дружества на изслушване в две парламентарни комисии, съобщи БТВ. Повод за изслушването станаха оплаквания от абонати за високи сметки за ток, въпреки обявеното намаление с 5 на сто от 1 август. Според представителите на енергийните дружества, за цялата страна имало само 9 жалби за по-високи августовски сметки.

Изслушването на енергийните монополи на съвместното заседание на комисиите по енергетика и за взаимодействие с гражданските организации продължи часове наред. По време на срещата шефът на ДКЕВР Анжела Тонева изтъкна, че държавният регулатор няма как да създава нито енергийна, нито социална политика.

За всички промени, които вие искате, са необходими социални мерки”, се обърна Тонева към представителите на гражданските организации. „По отношение на прозрачността, колкото и усилия да полагаме да бъдем прозрачни, те винаги са недостатъчни”, коментира тя и отбеляза, че предложението за сформиране на Обществен съвет към ДКЕВР би имало положителен ефект.

По отношение на електромерите и предложение на някои от гражданските организации т.нар. „умни електромери” да бъдат въведени за сметка на европейски средства Еленко Божков от ДКЕВР заяви, че въпросът за системите за измерване на изразходваната електроенергия е въпрос пред самите електроразпределителни дружества, като те сами решават от кой да ги закупят и за колко.

По време на заседанието бе чут и гласът на представителите на неправителствените организации като Марияна Христова от гражданската квота на Обществения съвет към МИЕ. Според нея няма яснота около офшорките, които са страни по договори, подизпълнителите на ЕРП-та , а те източват ресурсите, както и за договорите с американските централи. „Има и едно скандално назначение на Георги Христозов в борда на БЕХ и за нас, гражданите, е тайна защо именно той заема този пост”, подчерта Христова.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички