Причинителят на петролния разлив все още иска поръчки в Мексиканския залив


Причинителят на петролния разлив все още иска поръчки в Мексиканския залив
Снимка:

834

Британската петролна компания Би Пи, която причини огромен петролен разлив в Мексиканския залив през 2010 г., все още иска държавни концесии в региона, предаде БГНЕС. От Би Пи са пуснали жалба срещу американската Агенция за опазване на околната среда, като я обвиняват, че заради нея са били неправилно отстранени от възлагането на федералните поръчки.

В жалба Би Пи "оспорва решенията на агенцията от 28 ноември 2012 г. , 4 януари 2013, както и от 1 февруари 2013 г., които я изключват от "участие във всяко ново възлагане на федерална поръчка".

"Би Пи има сериозни отношения с федералното правителство на САЩ. Тя е един от най-големите работодатели и частни инвеститори в страната и най-големият производител от дълбоководните източници на нефт и газ в Мексиканския залив в рамките на федералните концесии" твърди компанията в жалбата си, като изтъква, че повече от две години след инцидента американското правителсвто продължава да купува горива от нея.

Платформата "Дълбоководен хоризонт" бе управлявана от Би Пи. Тя се взриви и потъна през април 2010 г., което доведе до най-големия петролен разлив в САЩ. При аварията на петролната платформа загинаха 11 души, а милиони барели суров петрол изтекоха в Мексиканския залив.

Би Пи поиска от съда да определи изключването й от агенцията за околна среда от поръчките като "наказателно, прекомерно, произволно и капризно" и следователно да го обяви "за нищожно по същество". Компанията също иска и справедливи компенсации и възстановяване на адвокатските хонорари.

В края на ноември Агенцията за опазване на околната среда на САЩ обясни решението си временно да изключи BP от участие в нови федерални договори с "липсата на професионална почтеност на BP" при експлозията на платформата, намираща се на 80 км. от Ню Орлийнс. Би Пи се съгласи в успоредно споразумение с американските власти да признае вината си за разлива. Петролният свръхгигант плати повече от 4,5 милиарда щатски долара глоба. Това бе рекордна наказателна глоба в историята на САЩ.

Изваждането на компанията от държавните поръчки пречи на Би Пи да получи нови концесии от правителството в Мексиканския залив.

Би Пи е международна енергийна компания със седалище в Лондон, Великобритания. Дружеството е третото по-големина в енергийния сектор и четвъртото по-големина в света. Инициалите на компанията произлизат от старото й юридическо название Бритиш Петролиум.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички