Продадоха още 20% от "Роснефт"


Продадоха още 20% от "Роснефт"
Снимка:

1859

Руското правителство продаде 19.5% от най-големия си производител на петрол „Роснефт“ за 10.2 млрд. евро. Купувачи са Държавният инвестиционен фонд на Катар и базирания в Швейцария търговец на суровини Glencore. Сделката бе обявена лично от руския президент Владимир Путин по държавната телевизия.

Продажбата изглежда изненадваща заради продължаващите санкции срещу Русия от страна на Европейския съюз и САЩ, пише Bloomberg.

В консорциума, който придобива акциите, катарците и Glencore ще имат по 50%, т.е. ефективно всеки ще контролира по 9.75%. Новите акционери ще са трети по големина в нефтената компания. След продажбата държавната "Роснефтегаз" ще притежава 50% от капитала, а британската BP – 19.75%.

"Надявам се, че влизането им в ръководните органи ще подобри корпоративните процедури, прозрачността и в крайна сметка ще доведе до ръст на капитализацията", каза ръководителят на компанията Игор Сечин.

На Русия й се налага да разпродава държавни активи заради недостига на средства в бюджета. Това пък е следствие от ниските цени на петрола, които се задържаха твърдо около 50 долара за барел през последната година.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички