Производството на енергия от биомаса става приоритет


Производството на енергия от биомаса става приоритет
Снимка:

653

Производството на енергия от биомаса ще е приоритет за правителството през тази година.

Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на лекция на тема „Състоянието на земеделието в България, отношението към ЕС, поведението на гражданите” в Европейската академия в Берлин, съобщават агроведомството.

Страната ни вече е изпълнила ангажимента си за производство на възобновяема енергия от ветрогенератори и фотосоларни системи, но България има голям ресурс за оползотворяване на дървесината за производство на електро и топлоенергия, посочи министър Найденов.

Годишно в момента се добиват 5 млн. кубика дървесина, а само за санитарна сеч е необходимо да добиваме двойно повече. Ако използваме санитарната сеч, която трябва да правим годишно, то може да се произвежда електроенергия равна на производството на АЕЦ “Козлодуй” за една година, каза министър Найденов.

Предимствата на този вид производство са, че ще е много евтино, ще се развие инфраструктурата в горите и ще се създадат много работни места в икономически необлагодетелствани райони.

На въпрос от германския бизнес дали страната ни има потенциал за развитие на добива от енергийни култури, министър Найденов отговори, че не съветва инвеститорите да се насочват към този вид култури, а по-скоро да заложат на конвенцианалните, традиционни за страната ни земеделски култури.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички