Прокуратурата подхвана изпълнителния директор на НЕК и БЕХ


Прокуратурата подхвана изпълнителния директор на НЕК и БЕХ
Снимка:

17595

Пет наказателни производства завежда прокуратурата, след като приключи с проверката на дейността на трите най-големи електроразпределителните дружества у нас.

Длъжностни лица в енергийния сектор

Най-важните обвинения са срещу длъжностни лица в енергийния сектор. Във фокуса на вниманието на държавното обвинение е изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Според резултатите от проверката, която е направена по данни на ДАНС, в периода 18 април 2011 г. до 5 октомври 2011 г. като длъжностно лице в НЕК той не е положил необходимите усилия да управлява възложеното му имущество и е сключил незаконни сделки.

Освен срещу Андонов, започват производства и срещу други длъжностни лица - в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) и НЕК, предаде Агенция "Фокус". Специално за НЕК става въпрос за обвинение в умишелно занемаряване и липса на рижи за имуществото, за което отговарят – умишлена безстопанственост. Други намерени пропуски са умишлено несъставяне на актове за административни нарушения, при констатация на такива, както и липса на  адекватен контрол върху разходите. Обвинението обхваща периода 2001-2012 година.

Установихме, че в ДКЕВР в продължение на години е занижен контролът над работата на ЕРП-тата. Според нас, на този етап, ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган, посочи заместник-главният прокурор Камен Михов.

Проверката на прокуратурата в Националната електрическа компания (НЕК) е констатирала, че на база на споразумения и допълнителни договорки НЕК се задължава да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазара. Прокурор Борислав Джамбазов обясни, че по оценки на експерти, правени в годините, това ще доведе до негативи, каквито са констатирани при проверката сега. Проверката на неговия екип касае НЕК, ТЕЦ Марица Изток 1 и Марица Изток 3 и е започнала след сигнал на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Друго, което е констатирала проверката, касае начина на ценообразуване и изкупуването на произведената енергия от НЕК. През годините електроенергията се е оскъпила между 10 и 25%. Също така НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите. Според нас тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК, посочи още Джамбазов.

ЧЕЗ и държавата

Две наказателни производства започват и срещу ЧЕЗ. Първото е във връзка с непотърсен дивидент. Чешката компания е комутирала много сериозен дивидент - 593 млн. лева, но държавата, в лицето на длъжностни лица от МИЕТ, не е положила достатъчно усилия да упражнява правата си като акционер в дружествата, като от това са настъпили щети за държавния бюджет.

Прави впечатление, че през 2011 и 2012 година и двете дружества, в които България е акционер, имат неразпределена печалба. В ЧЕЗ – Разпределение ЕАД неразпределената печалба за 2011 година е над 3 милиона лева, а за 2012 година – над 5 милиона лева.

Другото дело е за договори за обществени поръчки на ЧЕЗ, в които са констатирани множество нарушения. Нарушенията са установени след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). ЧЕЗ е получила обществени поръчки по 396 договора, от които са проверени няколко на случаен принцип.

Съобщенията за всички наказателни производства бяха направени от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов.

ЕВН и Енерго-Про

В хода на проверката на ЕВН прокуратурата не е установила данни за нарушения. Това каза на пресконференция прокурор Роман Василев. Дружеството съвсем добросъвестно е отчитало технологичните си разходи. По отношение на проверката е установено, че всички дейности са извършени съобразно законите.

При дружеството Енерго-Про има данни за нарушаване на Закона за обществените поръчки, но всички обществени поръчки са сключени след съгласуване с ДКЕВР, каза прокурор Роман Василев. По отношение на констатациите, свързани с нарушенията на ДКЕВР, данните са изпратени на компетентните органи, обясни Василев.

Така четири от делата, които води прокуратурата, са срещу неизвестен извършител. От обвинението посочват, че няма да се поколебаят в момента, в който установят виновните длъжностни лица да им се повдигнат обвинения. "Проверката не е и в никакъв случай не може да бъде разглеждана като удар върху чуждестранните инвестиции в България", заяви отново главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички