Прокуратурата поиска оставката на Георги Христозов като член на УС на БЕХ


Прокуратурата поиска оставката на Георги Христозов като член на УС на БЕХ
Снимка:

32618

На снимката: Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката

Поредна кадрова катастрофа при управлението на кабинета Орешарски – обявеният първоначално за нов шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов, който впоследствие икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев посочи единствено за нов член в директорския борд на БЕХ, а днес влезе в директорския борд на АЕЦ Козлодуй, попадна на прицела на Софийска градска прокуратура.

Според прокуратурата Христозов трябва да се оттегли от БЕХ и АЕЦ Козлодуй, тъй като няма право на достъп до класифицирана информация. Причината – през 1989 година той е осъден за валутна измама от Старозагорския окръжен съд, а през 1991 година е реабилитиран.

В своя публикация вестник "Сега" информира, че като директор на "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД Георги Христозов е боравил около 7 година с документи, които са били с гриф за секретност, без това да е законно. Публикацията се основава на преписката на Софийска градска прокуратура, с която реално се иска да се отстрани Христозов от поста му в БЕХ.

На 19 юни Actualno.com съобщи за казуса и изпрати следните въпроси до Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ):

1. Има ли право г-н Христозов на достъп до класифицирана информация?

2. Преди да бъде реабилитиран, бил ли е лишен от свобода съгласно присъдата си г-н Христозов?

3. Ако е бил лишен от свобода, а след това реабилитиран, това позволява ли му да има достъп до класифицирана информация съгласно чл 7, ал 1, т 4 от Закона за държавния служител? (Чл. 7. (1) За държавен служител може да бъде назначено лице, което: 4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода);

Досега официален отговор от МИЕ за Actualno.com не е даден, като срокът за това е десет работни дни. За сметка на това министерството разпространи съобщение за медиите, в което обяснява дали Христозов има достъп до класифицирана информация като изпълнителен директор на ТЕЦ „Марица Изток 2”.

Всъщност именно „Мини Марица Изток” беше давано за пример като дружество, което не е използвало оптимално резервите си, за да има по ниска цена на тока. Това беше направено от служебния министър Асен Василев.

Според Търговския регистър мандатът на Христозов начело на ТЕЦ „Марица-Изток 2” изтича през 2015 година. През 2010 година, докато той е директор, предприятието сменя компанията, която отговаря за имущественото му застраховане – с обществена поръчка е избрано застрахователно дружество „Виктория” АД. Председател на Надзорния съвет на дружеството е Цветан Василев – председател и на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка. Както е добре известно, Корпоративна търговска банка държи 88,20% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) според справката на МИЕТ към 31 март тази година. КТБ държи и 50,34% от средствата на „Мини Марица Изток” ЕАД.

Бележка под линия на редактора на материала

Във форума под статията двама читатели на Actualno.com (коментар номер 4 и коментар номер 7) обърнаха внимание на интересни моменти от законодателството на България по отношение на достъпа до класифицирана информация. Единият момент е свързан с Наказателния кодекс, а другият - със Закона за защита на класифицирана информация. Ето ги хронологично:

Член 85 от Наказателния кодекс казва следното: Чл. 85. (1) Реабилитацията заличава осъждането и отменя за в бъдеще последиците, които законите свързват със самото осъждане, освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното. 

Член 40 от Закона за защита на класифицирана информация (1) Разрешение за достъп до класифицирана информация, извън случаите по чл. 39 (чл. 39 се отнася до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите, депутатите, съдиите и прокурорите), се издава на лице, което отговаря на следните изисквания: 4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;

В случая, изглежда, че чл. 85 от Наказателния кодекс бива елиминиран от член 40 от Закона за защита на класифицирана информация, заради следното изрично уточнение именно в чл. 85 от НК - "освен ако в някое отношение със закон или указ е установено противното." Затова и въпросите на Actualno.com към МИЕ остават.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички