Протестиращи срещу цените на горивата: Не сме ЛУК-ови глави


Протестиращи срещу цените на горивата: Не сме ЛУК-ови глави
Снимка:

10344

Над 300 протестиращи срещу монопола на единствената рафинерия у нас се събраха днес пред Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Те твърдят, че при средна цена около 1,40 евро на литър гориво в Европа, минималната заплата е около 1000 евро. В България, при цена на горивото 1,27 евро, минималната заплата е малко над 120 евро.

Всички превозни средства бяха облепени със символа на националния протест – стилизирано човече, зареждащо от бензинова колонка, който беше измислен още по време на миналогодишните национални протести.

Някои от протестиращите дори бяха залепили на колите си сравнителни данни за цените на литър гориво в Австрия, Германия, Ирландия, Италия и България, както и сравнение на минималните работни заплати в тези държави. Гражданите издигнаха лозунги:"Не сме ЛУК - ови глави!", "Искаме цени, равни на стандарт. 100 литра = 270 лева!", "Ние сме силни, защото сме заедно!".

Близо час протестиращите бяха ограничени от полицията в диапазона между сградата на БАН и улица "Цар Иван Шишман". Видимо засилено беше полицейското присъствие около сградата на Народното събрание, където екипи на жандармерията, на пътна и на охранителна полиция не допускаха пренасянето на протеста до сградата. След това протестиращите се насочиха към "Орлов мост", където полицията не им позволи да блокират движението. На бавен ход и с включени аварийни светлини шествието се отправи по бул. "Цариградско шосе". След това всички се върнаха пред парламента, откъдето малко след 16:00 часа си тръгнаха и първите коли на участниците в протеста. 

Те обявиха намерението си следващата неделя отново да излязат на протест и да се опитат да блокират пътя ГКПП - Калотина в 14 ч.

Протести срещу цените на горивата се проведоха и в други градове в страната.

В официалните си искания едни от организаторите на протеста – гражданско сдружение "Сила", настояват за незабавен мораториум върху покачването на цените на бензина и дизела и на едро и на дребно, както и граждански контрол на качеството на нефта, който се внася от "Лукойл" и гражданите, които участва в този контрол да бъдат сменяни на всеки три месеца.

Те искат и междуправителствено споразумение за съхранение на запаси от горива на територията на друга страна - членка на ЕС и да се разгледа възможността за изграждане на държавни данъчни складове, които да се ползват при равни условия от всички фирми, които искат да внасят горива. От "Сила" призовават и за намаляване на митата и акциза и премахване на данъка върху акциза и нормализиране на цената, съобразно стандарта на живот на хората.

Последните актуални данни на Европейския енергиен портал показват, че в 11 страни от ЕС ( Кипър, Естония, Франция, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словения, Испания) цената на литър дизел е по-ниска от тази в България. Цената на литър от най-използвания бензин 95 само в две страни от ЕС ( Румъния и Кипър) е по-евтин. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички