Протестиращи срещу скъпите горива: И преди, и сега е корупция


Протестиращи срещу скъпите горива: И преди, и сега е корупция
Снимка:

4053

Няколко десетки коли и протестиращи се събраха пред Народното събрание за поредния протест срещу високите цени на горивата, организиран от движение Сила, предаде БГНЕС.

Този път на протеста, освен традиционните плакати срещу монопола на "Лукойл" пред една от колите бяха поставени и няколко празни туби за бензин, на които е сложен знакът на протеста. Резервоарът на една колите пък бе обграден в черен квадрат. Над него има кръст, а под него е написано "Почивай в мир".

Оригиналността на някои от протестиращите стига до там, че на една от колите бе поставено стихотворение във формата на пистолет. По-големите думи, които се разчитаха в него, гласят: "Стига егоизъм". В стихотворението е преплетена и фразата: "Аз съм човек от народа, готов съм да се боря до край за България".

На друга кола надписът показваше каква е цената на горивото, на винетката, на застраховката, данъка и окачването на автомобила в България, а отдолу бе написано: "Да караш в България – безценно".

На протеста и този път има предимно млади хора. Част от тях носят знамето на България.

Около 300 души тръгнаха на протестното шествие срещу високите цени на горивата. Те бяха предвождани от протестиращи, които играят ролята на политик и "Лукойл". Двамата се бяха хванали за въжета, за които се държат и голяма част от останалите протестиращи.

Част от тях дърпаха и празните туби с бензин. Така се опитваха да покажат робството, което симбиозата между политиците и "Лукойл" водят за обикновените потребители на горива. Шествието протече шумно, с много възгласи и дрънчене на празните туби бензин. От него се вееха и българските знамена.

След като се събраха пред НС протестиращите се отправиха на шествие по едни от най-натоварените с пешеходци улици по центъра на София. Шествието премина без инциденти. Когато минаваха през някои от институциите у нас, те скандираха "Мафия", крещяха: "И преди, и сега е корупция" и призоваваха хората по улици да се присъединят към тях с възгласа "Елате при нас, протестът е за вас".

Цена на бензина над 2 лева е спекулативна, коментира ден преди протеста пред агенция Фокус Иван Бонев от Сила.

Според реалната икономическа ситуация всичко над 2 лева е спекулативно при положение, че формирането на цената зависи от много фактори, които в България не могат да се сравняват с тези в Европа.

Бонев попита защо само в България дизелът изкуствено се поддържа на по-висока цена от бензина и защо се поддържа тази спекула от страна на „Лукойл”.

По исканията на сдружението Комисията за защита на конкуренцията вече започна проверка.

Тя отново излиза с неясно становище – хем заявяват, че има картел, хем в същото време не могат да определят точното си становище. Фактически те бягат от едно окончателно решение за монопол и за картелно споразумение, каза още Иван Бонев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички