Пълен резервоар за 60 цента


Пълен резервоар за 60 цента
Снимка:

716

Къде по света човек може да зареди пълен резервоар за 60 цента? Във Венецуела - страната, в която бензинът е по-евтин от минералната вода. Защо ли? Отговор на този въпрос дават от Дойче веле.

На бензиностанциите в Каракас човек става свидетел на необичайни неща: хората зареждат автомобилите си догоре, а на касата оставят едва няколко банкноти. Един мъж пристига с огромен Шевролет Каприз и наблюдава брояча на бензиноколонката - за 87 литра супер той плаща 8,49 боливара. По курса на Централната банка това са 1,51 евро, а според обичайния курс на черния пазар - 60 цента. "Истински подарък", казва шофьорът. В Каракас един литър супер 91 октана струва 0,07 боливара, което по неофициалния курс съответства на 0,005 евро.

"Съкровищницата на нацията"

Бензинът във Венецуела е над 100 пъти по-евтин от този в Германия. Едно от възможните обяснения е, че Венецуела добива дневно най-малко по 2 милиона барела петрол. Петролните залежи край езерото Маракайбо и по поречието на Ориноко се смятат за най-големите в света. Смехотворната цена на бензина се дължи обаче преди всичко на напълно безсмисленото държавно субсидиране. Отдавна нито един венецуелски президент не се е осмелявал да вдигне цената на горивата. Сегашният държавен глава Уго Чавес също няма подобни намерения, камо ли пък преди президентските избори на 7 октомври. Петролът е смазката на неговия своенравен социализъм.

Когато през 1999 г. Уго Чавес дойде на власт, на международните пазари барелът петрол струваше 8 долара. Днес той гони цена от 100 долара. С милиардите, спечелени от продажбата на петрол, Чавес финансира своята революция. Петролният концерн Petroleos de Venezuela беше национализиран още през 1976 г. - много преди Чавес да дойде на власт. Но по негово време "съкровищницата на нацията" се превърна в кокошката, която снася златни яйца. Чуждестранните концерни бяха принудени да продадат дяловете си от петролните полета, но "заклетият враг" САЩ продължи да изкупува най-много венецуелски петрол. "Сега петролът принадлежи на народа", обича да казва Чавес.

Злополуки и аварии

Зачестяват обаче злополуките с "петрола на народа". Наскоро при експлозия в най-голямата венецуелска рафинерия загинаха над 40 души. Противниците на Чавес го обвиняват, че всичко това е следствие от небрежно отношение и липса на инвестиции в сектора. Междувременно намаля и добивът на суров петрол.

Тъй като Венецуела не разполага с достатъчно рафинерии, страната е принудена да внася бензин. Въпреки това улиците на Каракас са винаги задръстени. Нали бензинът не струва нищо. Шофьорът на шевролета, когото срещнахме на бензиностанцията в Каракас, дори не знае колко харчи осемцилиндровата му машина. "Благодарение на Чавес можем да се къпем в бензин", казва той.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички