Работниците в Мини Марица-Изток стягат стачка


Работниците в Мини Марица-Изток стягат стачка
Снимка:

1249

Ефективен протест готвят работниците в Мини Марица-Изток.

До края на деня синдикатите ще внесат в кабинета на изпълнителния директор уведомително писмо за започване на ефективни стачки действия, след като снощи арбитражната комисия реши, че работниците имат право на протест.

Те негодуват срещу неизпълнено обещание за увеличение на заплатите, което е възможно поради редокордния добив на въглища през 2011 г. и ръста в приходите.

Синдикатите настояват работодателят да изпълни подписано на 12 юли 2011 г. споразумение, което регламентира относителния дял на разходите за работни заплати спрямо приходите на дружеството. Според тях изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е оттеглил подписа си от него въпреки очакваните приходи на дружеството от 500 млн. лв. Така миньорите не са получили обещания бонус в края 2011 г.

Комисията разреши стачка, при условие, че работниците гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на дружеството, както и възстановяване на дейността, ако вследствие неподаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи или при недостиг на електрическа енергия за населението, се припомня в прессъобщението.

Стачката трябва да започне на 12 януари след изтичане на 7-дневния предупредителен срок, който започва да тече от 5 януари.

Ръководството на мините изрази несъгласие с аргументите, които разрешават стачка във въгледобивното дружество. От там твърдят, че заплатите са увеличени, раздаден е и коледен бонус.

Средната заплата в "Мини Марица-Изток" е 1550 лева, в условията на икономическа криза последното увеличение е с 15 на сто, а размерът на премиите за Коледа за всички миньори е 1300 лева, добавят от ръководството на радневските мини.

"Мини Марица изток" снабдява с въглища 4 централи, които произвеждат 32% от електроенергията за страната. От най-големия ТЕЦ - Марица Изток 2 заявиха, че имат запаси, които ще им стигнат за 16 дни.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички