Работниците в най-голямата медна мина излязоха на стачка


Работниците в най-голямата медна мина излязоха на стачка
Снимка:

1083

Близо 2500 работници от най-голямата медна мина в света – „Ескондида”, в северните райони на Чили – са излезли на стачка, предаде БГНЕС.  

Участниците в протеста настояват за подобряване условията на труд и заплащане. Първоначално се предвиждаше демонстрацията да продължи едно денонощие. Но лидерите на профсъюза на заетите в този бранш може и да го продължат, каза Марсело Тапиа. Чили е един от най-големите производители на мед в света – дава 1/3 от продукцията на този метал.

Работниците в две други мини в Чили, контролирани от международната компания BHP Billiton - Спенсър и Серо Колорадо, също се присъединиха към протеста на колегите си от „Ескондида”, каза Тапиа. BHP Billiton и Rio Tinto, която притежава 30% от мината, не коментираха протестите и спирането на работа.

Мината „Ескондида” в пустинята Атакама произвежда над 1 млн. тона мед на година. Последната стачка досега в тази мина беше през юли 2011 г. и продължи две седмици. Протестите на работниците тогава вдигнаха световните цени на медта.

В Чили предстоят президентски избори през ноември и миньорите се надяват техните искания да бъдат чути от политиците по високите етажи на властта.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички