Раздадоха 3 400 кредита за енергийна ефективност на жилищата


Раздадоха 3 400 кредита за енергийна ефективност на жилищата
Снимка:

459

Над 3 400 кредита на стойност над 7 млн. евро. за финансиране на проекти за подобряване на енергийната ефективност на жилищни сгради са раздадени от лятото на 2011 до сега.

Това стана ясно на форум днес, на който бяха представени разширени възможности за финансиране по Програма REECL, която работи с кредитен ресурс от Европейска банка за възстановяване и развитие и с осигурена безвъзмездна помощ от Фонд Козлодуй.

Кредити за енергийна ефективност на домакинствата се предлагат активно в клоновете на две от банките-партньори на Програмата ПроКредит Банк и Райфайзенбанк България още от лятото на 2011 г. Те се радват на голям интерес и потребителско търсене.

До момента ПроКредит Банк е отпуснала кредити по програма REECL на 1 500 домакинства, като изплатената безвъзмездна помощ е на стойност 500 000 евро.

Райфайзенбанк е реализирала 1 900 кредита на стойност 3,1 млн. евро, като изплатената безвъзмездна помоще е над 1 млн. лв. 63% от финансираните подобрения чрез кредити от Райфайзенбанк са за загряващи и охлаждащи термопомпени системи, а 31% от мероприятията са за закупуване и монтаж на енергоспестяващи прозорци.

Днес, стана ясно, че възможностите за получаване на безвъзмездна финансова помощ се разширяват.

Към програмата се присъединяват двама нови партньори – Банка ДСК и СИБАНК.

Те ще отпускат кредити за домакинствата с възможност за възстановяване на 20 до 35% от стойността като безвъзмездна помощ.

Кредитният ресурс на Програмата е осигурен от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). До м. юли 2014 г. домакинствата в България ще получат кредити на стойност 40 млн. евро и 14 млн. евро безвъзмездна финансова помощ, която се предоставя чрез Международен фонд Козлодуй (KIDSF).

Партньор на инициативата от българска страна е Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Безвъзмездната помощ по кредитите се изплаща на гражданите до 4 месеца от отпускане на кредита, след успешна реализация на конкретното подобрение в жилището. Помощта е в размер от 20% до 35% от главницата на отпуснатия кредит и зависи от сложността на изпълнения проект.

Продължението на Програма REECL, обявено през 2011 г., се реализира след успешното приключване на първия период на програмата от 2005 до 2009 г. През този период чрез Програмата за енергийна ефективност в дома REECL са отпуснати кредити на стойност над 43 милиона евро на над 28 000 български домакинства. Безвъзмездната помощ, отпусната в този период е в размер на 7,5 млн. евро.

В резултат на направените подобрения в жилищата през тези години се икономисват повече от 124 250 МВтч енергия, а въглеродните емисии, свързани с жилищното потребление на енергия, са намалели със 170 532 тона на годишна база.

Очакванията се благодарение на продължението на кредитната линия, отпускана от ЕБВР чрез Програма REECL, до м. юли 2014 г. да бъде подобрена енергийната ефективност на около 20 000 български домакинства.

Продължението на Програма REECL разширява обхвата на финансираните дейности, като освен инсталиране на енергоспестяваща дограма, изолации, газови котли, слънчеви колектори, термопомпи и уреди на биомаса, средства ще се отпускат и за модерни технологии като фотоволтаични системи, рекуперативни вентилационни системи, абонатни станции и сградни инсталации, и газификационни системи.

Всеки индивидуален собственик или сдружение на собственици има възможност да получи безвъзмездна помощ от 20%, 30% или 35%. Стимулира се подобряването на енергоефективността на цели сгради, не само на отделни жилища. Ето защо, за подобрения на цели многофамилни сгради с три или повече жилища се отпуска финансова помощ в размер на 30% или 35% при кредитиране на сдружения на етажни собственици, а за индивидуални жилища – 20%.

Пълната информация за Програмата за енергийна ефективност в дома REECL може да бъде открита на www.reecl.org.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички